suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Pensionärsrabatter

Om du gått i pension eller är över 65 år har du rätt till många slags pensionärsrabatter. De varierar i storlek och det finns ingen enhetlig praxis för dem. Kom ihåg att fråga om du har rätt till pensionärsrabatt till exempel när du köper resebiljetter, inträdesbiljetter eller tjänster.

Rabatt med arbetspensionskortet eller FPA-kortet

Som pensionär får du rabatt till exempel på tågbiljetter och biljetter för resor med långfärdsbussar. För att få rabatten ska du i allmänhet kunna intyga att du är pensionär eller över 65 år. För det här ändamålet kan du använda arbetspensionskortet du fått från arbetspensionsbolaget eller ett ID-kort om du är över 65 år. Du som får folkpension kan intyga att du är pensionär genom att visa upp FPA:s kort för folkpensionstagare.

Rabatter och avgiftsfria tjänster

En pensionärsrabatt kan vara allt mellan några och 100 procent, dvs. gratis. Biljetter till kulturevenemang är ofta förmånligare för pensionärer än för andra. Vissa kommuner erbjuder personer över 70 år möjlighet att besöka kommunens simhallar och gym gratis. Damfriseringar, barberare och andra företag kan bevilja pensionärer rabatter fortlöpande eller till exempel under vissa tider på dagen.

Flera kommuner beviljar krigsveteraner gratisbiljetter för kollektivtrafiken och gratis parkeringstillstånd.


Ansvarig för texten: Suomi.fi-redaktion
Uppdaterad: 15.6.2021