Tillstånd och anmälningar för medborgare utanför EU
Om du är medborgare i ett annat än ett EU-land och du flyttar till Finland för att bli företagare behöver du antingen uppehållstillstånd för företagare eller arbetstagare eller ett uppstartsuppehållstillstånd. Efter att du beviljats uppehållstillstånd för minst ett år ska du även registrera dig hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för att få en hemkommun och finländskt personnummer.
Processen för att grunda ett företag är likadan som för en finsk medborgare, men i vissa situationer kan det ha betydelse var du är bosatt. Du kan utnyttja även Guiden för att starta eget företag. Det är ett enkelt verktyg som ger dig en minneslista på obligatoriska saker som du ska ta hand om då du grundar företag.
Gör företagets etableringsanmälan elektroniskt via Patent- och registerstyrelsens Företags- och organisationsdatasystemet (YTJ).
Om du inte är EU-medborgare och flyttar till Finland för att bli företagare behöver du alltid uppehållstillstånd.
Du behöver uppehållstillstånd för företagare om du är delägare i ett aktiebolag och har en ledande ställning, är enskild näringsidkare, bolagsman i ett öppet bolag eller ansvarig bolagsman i ett kommanditbolag.
Du behöver uppehållstillstånd för arbetstagare om du är grundaren till eller delägare i ett aktiebolag eller tyst bolagsman i ett kommanditbolag.
Du behöver uppstartsuppehållstillstånd om du vill grunda ett uppstartsföretag i Finland.
Efter att du beviljats uppehållstillstånd för minst ett år ska du registrera dig på ett serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (magistraten).
Observera att dina personbevis och andra dokument ska vara auktoriserade för att du ska kunna ansöka om uppehållstillstånd, registrera dig i Finland och få finländskt personnummer. Alla dokument på främmande språk ska även finnas som auktoriserade översättningar till finska, svenska eller engelska. Du skaffar översättningarna själv hos en auktoriserad översättare.
Uppehållstillståndet gäller antingen för en viss tid eller permanent. Det första tillståndet är alltid på viss tid, oftast för ett år. Efter det kan du ansöka om fortsatt tillstånd.
Lämna in uppehållstillståndsansökan utomlands hos Finlands representation eller hos Migrationsverket i Finland. Det fotsatta tillståndet ansöks hos Migrationsverket.
Du kan även ansöka om finländskt personnummer i samband med ansökan om uppehållstillstånd.
För att få uppehållstillstånd som företagare måste din företagsverksamhet ha förutsättningar för att vara lönsam och din försörjning måste också vara tryggad. Du måste även själv arbeta för ditt företag i Finland. Det är NTM-centralen som bedömer om villkoren uppfylls till exempel utifrån din affärsplan. Det slutliga beslutet om uppehållstillstånd fattas av Migrationsverket.
Om du ämnar grunda ett uppstartsföretag i Finland ska du göra en affärsplan och be Business Finland om ett förordnande utlåtande om att du är uppstartsföretagare. Först efter detta kan du ansöka om uppstartsuppehållstillstånd.
Ansök om uppehållstillstånd elektroniskt på webben i god tid innan du anländer till Finland. Välj uppehållstillstånd för företagare eller arbetstagare eller uppstartsuppehållstillstånd beroende på vilken roll du har i Finland.
Efter att du gjort ansökan ska du personligen besöka närmaste finländska representation inom tre månader. Förbered dig på att bevisa din identitet, ge dina fingeravtryck och uppvisa originalen på bilagorna till din ansökan. Din ansökan börjar behandlas först efter att du besökt representationen.
Om du inte kan ansöka om uppehållstillstånd via webben kan du skicka in pappersblanketten med bilagor till närmaste Finlands representation.
Behandlingen av tillståndsansökan kostar. Du betalar avgiften samtidigt som du besöker representationen.
När du beviljats ett uppehållstillstånd för minst ett år ska du även registrera dig på ett serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (magistraten) för att få en hemkommun i Finland. Att få en hemkommun kan underlätta ditt liv, eftersom kommunerna erbjuder många viktiga tjänster för sina invånare. Du kan ansöka om en hemkommun i Finland om du har ett giltigt permanent eller fortsatt uppehållstillstånd och du är stadigt bosatt i Finland.
Registrera dig personligen på ett serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (magistraten). Ta med dig ditt pass, ditt uppehållstillstånd, eventuella intyg över äktenskap samt födelseattesterna för dina minderåriga barn.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sparar dina grunduppgifter i Finlands befolkningsdatasystem, såsom ditt namn, din födelsetid, ditt medborgarskap, dina familjerelationer och din adress. Samtidigt får du ett finländskt personnummer som gör det lättare att sköta bank- och myndighetsärenden.
Du kan grunda företag i Finland oavsett nationalitet. Du behöver uppehållstillstånd för att grunda ett företag. Om du vill grunda ett företag elektroniskt i företags- och organisationsdatabasen ska du också skaffa en finländsk personbeteckning. Om du gör företagets etableringsanmälan med pappersblankett behöver du inte en finländsk personbeteckning för att grunda företaget.
Den egentliga processen för att grunda ett företag är samma som för en finländsk medborgare. Gör företagets etableringsanmälan elektroniskt i FODS-tjänsten eller på en pappersblankett. Med etableringsanmälan kan du anmäla företaget både till Patent- och registerstyrelsens handelsregister och till Skatteförvaltningens kund-, förskottsuppbörds-, arbetsgivarregister och register över mervärdesskatteskyldiga. Mer information om anmälningsförfarandet finns på FODS:s webbplats.
Om du inte bor stadigvarande i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet behöver du ett tillstånd för att arbeta som enskild näringsidkare i Finland. Tillståndsärendet prövas och avgörs av Patent- och registreringsstyrelsen
Även en person som arbetar också med lednings- och ansvarsuppgifter i andra företagsformer, som aktiebolag, kan bli tvungen att ansöka om tillstånd hos Patent- och registerstyrelsen.
För att utöva vissa näringar, såsom varutransporter eller försäljning av alkoholdrycker, krävs myndighetstillstånd. Kontrollera om du behöver tillstånd för att utöva din näringsverksamhet.
Även om utövandet av näringsverksamheten inte är tillståndspliktigt kan det kräva en skild anmälan till tillsynsmyndigheten. Sådana här näringar är till exempel fastighetsförmedling och resepakettjänster. Kontrollera om du behöver göra en separat anmälning för att utöva din näringsverksamhet. Innan du inleder företagsverksamheten ska du ansöka om tillstånd från det ämbetsverk som ansvarar för branschen.
Observera även att en del yrken är reglerade i Finland. Om du till exempel tänker grunda ett sotningsföretag och själv arbeta som sotare ska du först ansöka om erkännande av dina kvalifikationer hos behörig myndighet. Kontrollera om ditt eget yrke är reglerat i Finland och vilken myndighet som erkänner ditt yrkes kvalifikationer.
Denna webbplats är en del av Europas portal Your Europe. Ge respons via Europeiska kommissionens responsblankett.