Jobbsökning och jobbsökarfärdigheter
När du söker jobb:
- kartlägg din kompetens
- utnyttja dina tidigare kontakter
- sök arbetsplatsannonser via flera kanaler
- ansök om ersättningar bland annat för resor till arbetsintervjuer.
Innehållet på denna sida är nödvändigtvis inte uppdaterat på grund av coronavirussituationen.
Kartlägg dina kunskaper: vilka kunskaper har du och vad kan du göra? Fundera över var det kan finnas jobb. Söker du i första hand heltids- eller deltidsarbete? Kan du tänka dig att arbeta som självständig yrkesutövare eller företagare? Vill du ha en arbetsgivare eller kan du tänka dig flera arbetsgivare och uppdragsgivare?
Gör en förteckning över dina studier och din arbetserfarenhet hittills, dvs. ett CV. Det finns kurser och många slags handböcker där du får hjälp med att göra ett CV. Om du vill kan du dessutom göra en presentationsvideo eller en elektronisk portfolio.
Öva på att presentera dig och din kompetens. Arbetsgivare som är intresserade av dig kan också se dina öppna profiler i sociala medier. Sätt dig i deras situation och fundera över vilket intryck du ger. I vissa branscher är det en fördel om du finns med i arbetslivsnätverk i sociala medier, som till exempel LinkedIn.
- På adressen te-tjanster.fi ser du de lediga jobb som anmälts till arbets- och näringsbyrån. Du kan beställa meddelanden om arbetsplatser som intresserar dig till din mobil eller e-post.
- Läs arbetsplatsannonser i tidningar och på nätet. Kom ihåg att många arbetsplatser inte annonseras ut offentligt utan arbetsgivare ber personer som de känner sedan tidigare via olika kontakter komma på arbetsintervju.
- Använd ditt eget nätverk: berätta för människor du känner att du söker jobb och be dem tipsa dig om olika arbetsplatser.
- Kontakta arbetsgivare som du är intresserad av och berätta att du söker jobb. Om du tidigare när du sökt jobb har varit på anställningsintervju hos någon arbetsgivare, kan du höra dig för om det finns nya lediga jobb där.
- Många företag tar emot ansökningar för framtiden även om det inte finns några lediga arbetsplatser just nu.
De sakkunniga vid arbets- och näringsbyrån förmedlar information till dig om lämpliga jobb. De hjälper dig också i planeringen av jobbsökningen, att identifiera dina styrkor och med att söka till utbildning. Om du vill diskutera ändringar i din arbetskarriär kan du boka tid för en telefon- eller videoförhandling med karriärvägledningen.
Om du blir arbetslös kan du söka dig till arbets- och näringsbyråns tjänster som stöder din jobbsökning och din karriärplanering. Till exempel hjälper jobbsökarträningen dig att komma i gång med att söka jobb på egen hand. Karriärträning hjälper dig med att klargöra dina yrkesvals- och karriäralternativ, att söka till utbildning och utveckla dina arbetslivsfärdigheter.
Om du inte kan hitta arbetsplatser eller komma på arbetsintervjuer på egen hand ska du fråga efter en arbetstränare på arbets- och näringsbyrån. Tränaren hjälper dig att söka jobb, göra upp arbetsansökningar, förbereda dig inför intervjuer och ingå arbetsavtal. Om du hittar en lämplig arbetsplats kan tränaren hjälpa dig komma igång på arbetsplatsen. Även din hemkommun kan erbjuda arbetsvägledning.
Om du är en arbetslös arbetssökande, kan du hos arbets- och näringsbyrån ansöka om ersättning för rese- och övernattningskostnader för jobbsökningens kostnader som uppstår i samband med en arbetsintervju i Finland eller i ett annat EU/EES-land. Ansök om ersättning hos arbets- och näringsbyrån inom en månad efter att resan har tagit slut. Du kan också få hela eller en del av stödet som ett förskott.
Om du sysselsätter dig kan du hos din arbetslöshetskassa eller FPA ansöka om rörlighetsunderstöd för arbetsresor till arbetsförhållande som varar i mer än två månader. Du kan få understödet när arbetsresan är längre än tre timmar vid heltidsarbete och längre än två timmar vid deltidsarbete. Rörlighetsunderstöd kan också betalas om du flyttar på grund av arbete.
Innan ditt arbete börjar ska du kontrollera din rätt till rörlighetsunderstöd. Ansök om understödet inom tre månader från att arbetsförhållandet inleds.