suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Muiden terveydenhuollon palvelujen valinta

Laboratorio- ja kuvantamispalvelujen, fysioterapian, apuväline- ja kuntoutuspalvelujen käytännöt ja järjestäminen voivat vaihdella Suomessa hyvinvointialueittain. Näiden julkisen terveydenhuollon palvelujen valinnanvapaudesta ei ole tarkemmin säädetty lailla.

Julkisesta terveydenhuollosta vastaavat hyvinvointialueet voivat itse päättää, miten valinnanvapaus käytännössä toteutuu laboratorio- ja kuvantamispalveluissa, fysioterapiassa sekä apuväline- ja kuntoutuspalveluissa. Hyvinvointialueiden käytännöt voivat myös vaihdella esimerkiksi sen suhteen, tuleeko asiakkaan ilmoittaa palvelun vaihtamisesta kirjallisesti.  Lisätietoa saat omalta hyvinvointialueeltasi.  

Hyvinvointialueella on velvollisuus järjestää kotisairaanhoitosi vain omalla alueellaan. Kotisairaanhoito voi olla yhdistetty kotiin annettavien palvelujen kanssa ja osaksi vanhuspalveluja. Kotisairaanhoidossa käytettävät hoitotarvikkeet, jotka on kirjattu hoitosuunnitelmaasi ja ovat osa pitkäaikaisen sairautesi hoitoa, kuuluvat aina hoitoosi.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Teksti tuotettu yhteistyössä: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 15.2.2023