Terveysaseman valinta
Jokaisella on oma terveysasema kotikunnassaan. Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit myös valita, minkä terveysaseman palveluja haluat käyttää. Kiireettömän hoidon hoitopaikan voit valita kotikuntasi terveysasemista ja myös koko Suomen alueelta. Voit olla kerrallaan yhden terveysaseman asiakkaana. Saat terveysasemaltasi kaikki perusterveydenhuollon palvelut, kuten lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton, neuvolapalvelut, hammashoidon ja kuntoutuspalvelut.
Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit itse valita perusterveydenhuollon hoitopaikkasi (terveysaseman) mistä tahansa Suomessa. Terveysaseman vaihto edellyttää, että teet kirjallisen ilmoituksen sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemallesi. Vastuu hoidostasi siirtyy uudelle terveysasemalle viimeistään kolmen viikon kuluttua, kun ilmoitus on vastaanotettu. Lisätietoja paikallisista terveydenhuollon palveluista ja mahdollisesti myös lomakkeen terveysaseman vaihtamiseen löydät kunnan verkkosivuilta tai terveysasemaltasi.
Ennen kuin vaihdat terveysasemaa, ota selvää, miten ja missä terveysaseman palvelut käytännössä järjestetään. Terveysaseman vaihtaminen koskee kaikkia perusterveydenhuollon palveluja. Niihin kuuluvat muun muassa lasten- ja äitiysneuvola, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä terveyskeskuksen lyhytaikainen vuodeosastohoito.
Se, mistä hoitopaikasta saat kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa tai pitkäaikaista laitoshoitoa, ei ole valittavissasi. Et myöskään voi valita, että kotisairaanhoitosi järjestetään muualla kuin kotikunnassasi.
Voit vaihtaa terveysasemaa enintään kerran vuodessa.
Kerro ilmoituksessa henkilötietosi:
- koko nimi
- henkilötunnus
- osoite
- puhelinnumero.
Ilmoita myös
- nykyinen hoidostasi vastaava kunta tai kuntayhtymä
- nykyinen terveysasemasi
- valitsemasi uusi hoidostasi vastaava kunta tai kuntayhtymä
- valitsemasi uusi terveysasema.
Voit halutessasi ilmoittaa syyn terveysaseman vaihtoon. Jos toimitat ilmoituksen paperilla, allekirjoita ja päivää se.
Toimita ilmoitus valitsemallesi uudelle terveysasemalle. Toimita siitä myös kopio nykyiselle terveysasemallesi. Samalla ilmoituksella voit ilmoittaa vain yhden henkilön terveysaseman vaihtamisesta. Jokaisesta perheenjäsenestä on siis tehtävä erillinen ilmoitus.
Kun olet vaihtanut terveysasemasi, pysyt uuden terveysaseman asiakkaana niin kauan kuin haluat. Jos haluat palata takaisin vanhan terveysasemasi asiakkaaksi, sinun on tehtävä tästäkin vaihdosta kirjallinen ilmoitus. Osa kunnista tarjoaa perusterveydenhuollon asiakkailleen laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty, esimerkiksi joissain kunnissa terveysaseman voi vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa.
Terveysaseman valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveysasemaan ja silloin valintasi kattaa kaikki perusterveydenhuollon palvelut. Et siis voi valikoida, miltä terveysasemalta haluat käyttää esimerkiksi lääkäripalveluja ja miltä taas laboratoriopalveluja. Osa kunnista haluaa kuitenkin tarjota laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty. Ota siis selvää kunnan verkkosivuilta tai terveysasemalta, mitä terveyspalvelujen valinnasta on kunnan tai kuntayhtymän alueella sovittu.
Potilaana sinun ei tarvitse siirtää itse tietojasi uuteen hoitopaikkaasi. Kun tulet ensimmäisen kerran vastaanotolle sinua informoidaan yhteisestä rekisteristä ja siitä, että tietoja voidaan luovuttaa toimintayksiköiden välillä ilman erillistä suostumusta. Voit myös kieltää tietojesi luovuttamisen uudelle terveysasemalle, jolloin olet itse vastuussa tarvittavan tiedon välittämisestä sinua hoitavalle terveydenhuollon ammattihenkilölle.
Terveysaseman asiakasmaksun voi monissa kunnissa suorittaa vuosimaksuna. Vuosimaksu on voimassa kalenterivuoden siinä terveyskeskuksessa, johon maksu on suoritettu. Jos siis vaihdat hoitopaikkaa kalenterivuoden aikana ja olet jo maksanut vuosimaksun entiselle terveysasemallesi, on sinun suoritettava maksu myös uuteen hoitopaikkaan. Jos et maksa vuosimaksua, peritään sinulta asiakasmaksuasetuksen mukainen maksu palvelujen käytöstä.
Kunnat tarjoavat asukkailleen terveydenhuollon palveluja hyvin eri tavalla. Ota siis selvää kotikuntasi ja terveysasemasi palvelutarjonnasta. Osa kunnista haluaa tarjota perusterveydenhuollon asiakkailleen laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty, esimerkiksi terveysasemaa voi vaihtaa useamminkin kuin kerran vuodessa. On myös mahdollista, että hammashoito ja neuvolapalvelut valitaankin erikseen.
Hoitotarvikkeista ja niiden jakelusta vastaa aina se terveyskeskus, joka vastaa hoidostasi. Jos vaihdat toisen kunnan terveyskeskuksen asiakkaaksi, saat jatkossa tarvitsemasi hoitotarvikkeet sieltä. Hoitotarvikkeilla tarkoitetaan esimerkiksi diabeteksen hoidossa käytettäviä välineitä.
Terveydenhuollon kansallinen valinnanvapaus ei koske Ahvenanmaata. Suomessa mantereella asuva ei voi valita hoitopaikkaansa Ahvenanmaalta. Vastaavasti Ahvenanmaalla asuva ei voi valita Suomen julkisen terveydenhuollon palveluja, jotka sijaitsevat mantereella.