suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Palvelusetelin käyttäminen hoitopaikan valinnassa

Jos hyvinvointialueellasi on käytössä palveluseteli, voit sen avulla valita muunkin kuin julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelun. Jos et halua käyttää palveluseteliä, hyvinvointialueen on ohjattava sinut julkisin varoin järjestettävien palvelujen piiriin.

Palveluseteliin liittyvät käytännöt ja palveluvalikoima vaihtelevat suuresti eri puolella Suomea. Palveluseteli voi olla kaikille käyttäjille samanarvoinen tai tulosidonnainen, jolloin sen arvo on suhteessa tuloihisi. Palveluseteli on useimmiten käytössä vanhuspalveluissa, hammashuollossa ja joissakin erikoissairaanhoidon toimenpiteissä, esimerkiksi kaihileikkauksissa.

Palvelusetelin saaminen edellyttää, että hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveydenhuollon edustaja arvioi palvelun tarpeesi. Palvelusetelin voit saada hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveyskeskuksesta ja erikoissairaanhoidon palveluyksiköistä.

Julkisen terveydenhuollon asiakkaana sinulla on oikeus tietää asemasi palvelusetelin käyttäjänä, palvelusetelin arvo, palveluntuottajien hinnat, omavastuuosuuden määräytymisen perusteet ja arvioitu suuruus. Lisäksi sinun on hyvä tietää, minkä suuruinen on vastaavasta julkisesta palvelusta määräytyvä asiakasmaksu. Jos julkinen palvelu on maksuton, palvelusetelin on katettava kustannukset kokonaan.

Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa yksityisistä terveydenhuollon palvelujen tuottajista, joiden kanssa se tekee yhteistyötä palvelujen järjestämisessä. Tiedot palvelujen tuottajista, palveluista ja niiden hinnoista ovat julkisesti saatavilla, esimerkiksi hyvinvointialueen verkkosivuilla.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Teksti tuotettu yhteistyössä: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 15.2.2023