suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Neuvonta pankki- ja vakuutusasioissa

Suomessa pakollisia vakuutuksia ovat moottoriajoneuvojen liikennevakuutukset. Muut vakuutukset, kuten kaskovakuutus tai kotivakuutus ovat kuluttajalle vapaaehtoisia. Vakuutusyhtiön on myönnettävä sinulle pakolliset vakuutukset mutta ei vapaaehtoisia.

Vakuutusyhtiö voi jossain määrin muuttaa vakuutuksesi maksua ja ehtoja, kun vakuutuksen sopimuskausi vaihtuu. Sen on ilmoitettava vakuutusmaksulaskun yhteydessä muutoksista.

Ilmoita vakuutusyhtiölle vahingosta vuoden sisällä. Huomioi, että vakuutusyhtiö voi korvata vahingoittuneen tavaran uudella tavaralla.

Voit olla yhteydessä Vakuutus ja rahoitusneuvonta FINEen, jos olet tyytymätön vakuutusyhtiöltä saamaasi korvaukseen. FINE neuvoo myös, jos sinulla on kysymyksiä vahingon korvattavuudesta, korvauksen määrästä, korvausmenettelystä, sopimuksen voimassaolosta tai sen päättymisestä. Palvelu on maksuton.

Sinulla on oikeus käyttötiliin kaikissa Euroopan Unionin maiden pankeissa

Kaikkien Euroopan Unionin maiden pankkien pitää avata sinulle käyttötili, jonka avulla voit hoitaa pankkiasioitasi. Sinun tulisi saada tiliin myös maksukortti ja mahdolliset verkkopankkipalvelut. Pankit voivat periä sinulta tilistä kohtuullisen vuosimaksun.

Pankit voivat kieltäytyä tilin avaamisesta vain, jos sinua voidaan epäillä rahanpesusta tai terrorismin rahoituksesta. Myös joissakin EU-maissa pankit voivat kieltäytyä tilin avaamisesta, jos sinulla on kyseisessä maassa vastaava tili toisessa pankissa.

Pankit saavat vapaasti päättää, myöntävätkö ne sinulle lainaa. Ne voivat myös päättää, onko käyttötililläsi oikeutta ylittää tilin saldoa tai mahdollisuutta luottojärjestelyihin.

Voit olla yhteydessä FINEen, jos olet tyytymätön pankin tai sijoituspalvelun tarjoajan toimintaan. Voit kysyä FINEltä myös tilinkäytöstä, maksamisesta, maksukortin väärinkäyttöön liittyvistä asioista, asuntoluotosta, perintöasioista, sopimusehtojen muutoksista tai sijoitusneuvonnan laadusta.

FINEn verkkosivuilta saat lisätietoa vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioihin. 


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Teksti tuotettu yhteistyössä: FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
Päivitetty: 18.7.2019