Ikääntyneen palveluasuminen
Ota huomioon:
- Hakeudu kunnan järjestämään palveluasumiseen ottamalla yhteys kunnan sosiaalitoimeen.
- Jos hakeudut omatoimisesti asumaan yksityiseen palvelutaloon, maksat kulut itse.
Palveluasumisen muotoja on monenlaisia. Voit vuokrata tai joissakin tapauksissa ostaa asunnon tai huoneen palvelutalosta.
Palveluasumisen muotoja on monenlaisia. Voit vuokrata tai joissakin tapauksissa ostaa oman asunnon tai huoneen palvelutalosta. Asunnoissa tai huoneissa on aina omat wc-tilat, ja henkilökunta huolehtii hyvinvoinnistasi. Palveluasumiseen kuuluu erilaisia ja erihintaisia palvelupaketteja. Lisäksi voit tarpeen mukaan ostaa esimerkiksi talon ateria-, siivous- ja hoivapalveluita.
Apu ja tuki määritellään tarpeittesi mukaan. Voit saada apua säännöllisesti tai tarvitessasi. Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa sitä, että hoitoa ja hoivaa on saatavana ympärivuorokautisesti.
Palveluasumista järjestävät kunnat, järjestöt ja yritykset. Eri tarjoajien hinnat ja palvelut vaihtelevat. Kunnan järjestämään palveluasumiseen hakeudutaan ottamalla yhteys kunnan sosiaalitoimeen.
Palvelutalossa asuminen sopii kaikille, jotka ikääntyessään tarvitsevat arkeensa apua ja tukea tai kokevat tähänastisen kotinsa turvattomaksi tai itsensä yksinäiseksi. Sinulla on oma asunto tai huone omine wc-tiloineen, mutta tapaat muita asukkaita yhteisissä harrastustiloissa ja ruokasalissa.
Henkilökunta tukee asumisessa, ruokailussa ja terveyspalveluiden käytössä tarpeen mukaan. Asukkaille järjestetään yhteistä toimintaa ja virkistystä.
Palvelutalot palvelevat sekä omia asukkaitaan että usein myös muita lähiseudulla asuvia ikäihmisiä. Tarjolla voi olla esimerkiksi palvelupaketteja, ruokailuja, siivous- ja vaatehuoltoapua sekä yhteisiä tilaisuuksia ja juhlia.
Palveluvalikoimaan voivat kuulua esimerkiksi
- hoitotyö
- turvapuhelin ja hälytyspalvelut
- viikoittainen ohjattu palvelukeskustoiminta
- mahdollisuus omatoimiseen tai avustettuun saunomiseen
- kuntosalin käyttö sekä
- mahdollisuus omien juhlien järjestämiseen yhteisissä tiloissa tai ruokasalissa.
Ruokailu voi tarkoittaa aamiaista, lounasta ja päivällistä, joita voi ostaa erikseen tai kuukausisopimuksella. Voit yleensä ostaa siivous- ja kunnossapitopalvelut palveluasuntoosi arvonlisäverottomina. Lisäksi voit saada palveluista kotitalousvähennyksen verotuksessasi.
Kunta voi ylläpitää palvelutaloja ja hoivakoteja itse tai hankkia palveluasumista ostopalveluna yhdistyksiltä tai järjestöiltä. Kunta voi myös käyttää palveluseteleitä ja myöntää niitä iäkkäille palvelutalossa tai hoivakodissa asumisen kustannuksiin.
Palvelusetelin käytön yhteydessä asukas maksaa palveluntuottajalle omavastuuosuuden, joka on palvelusetelin arvon ja palvelun hinnan erotus. Palvelusetelin arvo määräytyy asukkaan tulojen perusteella.
Palvelutalossa asukas maksaa asunnostaan vuokran tai vastikkeen ja palveluista hinnaston ja palvelujen käytön mukaan.
Palveluasumisen maksut määräytyvät asiakkaan tarpeiden mukaan ja sen perusteella onko kyseessä kunnan itse tuottama tai ostopalveluna hankkima vai palvelusetelillä ostettava palvelu. Tarkempaa tietoa saat oman kunnan sosiaalitoimesta.
Jos hakeudut omatoimisesti asumaan yksityiseen palvelutaloon tai hoivakotiin, maksat kulut itse. Tarvittavista palveluista kannattaa neuvotella jo ennen taloon muuttoa, jotta asumisen kokonaishinta ei tule yllätyksenä.
Voit hakea asumisesi kustannuksiin eläkkeensaajan asumistukea ja hoitotukea. Ne myöntää Kela. Hae verottajalta kotitalousvähennystä, jos ostat siivousta tai vastaavia palveluita asuntoosi.
Voit päästä tehostettuun palveluasumiseen, jossa hoitoa ja hoivaa on saatavilla ympäri vuorokauden. Ota yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen, jotta tilanteesi ja tarpeesi selvitetään yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Arviointi tehdään aina ikääntyneen ja hänen lähiomaistensa näkemyksiä kuunnellen ja kunnioittaen.
Tehostetussa palveluasumisessa kiinnitetään erityistä huomiota
- toimintakyvyn ja sosiaalisten verkostojen ylläpitämiseen
- ravitsemukseen
- turvalliseen lääkehoitoon
- suun terveyteen ja
- asukasturvallisuuteen.
Kunnat tarjoavat tehostettua palveluasumista omissa toimintayksiköissään. Ne voivat myös hankkia sitä ostopalveluna tai palveluseteleitä käyttäen yrityksiltä tai järjestöiltä.
Voit hakeutua palveluasumiseen, mikäli kotona asuminen ei enää onnistu kotihoidon tukitoimienkaan avulla. Palvelutarpeen arvioimiseksi ole yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen. Palvelutarpeen arvioinnin perusteella sinulle tehdään palvelusuunnitelma, johon kirjataan tarpeesi hoivapaikkaan.
Hae palvelusuunnitelmassasi määriteltyä palveluasuntoa erillisellä hakemuksella. Viime kädessä kunta päättää, millaiseen palveluasuntoon pääset ja mitä palveluja sinulla on oikeus saada. Kunnan on kuitenkin myös otettava huomioon sinun henkilökohtaiset mielipiteesi ja yksilöllinen tilanteesi. Saat päätöksen viimeistään kolmen kuukauden päästä hakemuksesi jättämisestä.
Kiireellisissä tilanteissa voit saada tarvitsemiasi palveluja jo ennen palvelusuunnitelman laatimista.
Ikääntyneiden palveluasumisen hinnoittelusta ei ole olemassa yksityisille palveluntuottajille laadittuja sääntöjä. Yksityiset palveluntuottajat siis päättävät tarjoamansa palveluasumisen hinnat itse. Hintojen tulee kuitenkin aina olla kohtuullisia. Hinnat on myös ilmoitettava mahdollisimman selkeästi, yksiselitteisesti ja läpinäkyvästi.
Jos aiot ostaa palveluasumista suoraan yksityiseltä palveluntuottajalta, tutustu huolellisesti sopimusehtoihin. Selvitä hinnat, niiden muodostuminen ja niihin sisältyvät palvelut. Vertaile eri palveluntuottajien palveluja ja hintoja.
Jos kunta järjestää palvelut ostamalla ne yksityiseltä palveluntuottajalta, asiakkaalta peritään samat maksut ja korvaukset kuin kunnan itsensä tuottamista vastaavista palveluista.
Ikääntyneiden palveluasumista tuottavien tahojen tulee itse valvoa, kehittää ja seurata palvelujensa laatua. Palvelua tuottavan yksikön tulee laatia julkinen omavalvontasuunnitelma toimintansa valvomisen tueksi. Suunnitelman toteutumista on seurattava säännöllisesti ja toimintaa kehitettävä asiakkailta ja henkilöstöltä saadun palautteen perusteella.
Kunnan tulee valvoa, että ikääntyneiden palveluasumista tarvitsevat henkilöt saavat palvelusuunnitelmansa mukaiset palvelut. Kunnan tulee myös varmistaa, että yksittäinen palvelua tuottava yksikkö pystyy tarjoamaan vammaiselle tämän tarvitseman hoidon ja palvelut.
Alueellisella tasolla vammaisten palveluasumista valvovat aluehallintovirastot. Valvira puolestaan ohjaa aluehallintovirastoja, jotta valvonta olisi mahdollisimman yhdenmukaista koko Suomessa.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.Avautuu uuteen ikkunaan.