suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Äänestäminen presidentinvaalissa

Presidentinvaali järjestetään kuuden vuoden välein tammikuussa. Presidentinvaali on suora ja tarvittaessa kaksivaiheinen. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, vaali ratkeaa toisella kierroksella kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

  • Voit äänestää presidentinvaalissa, jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet Suomen kansalainen.
  • Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Paikka ilmoitetaan kortissa, jonka jokainen äänioikeutettu saa postitse ennen vaaleja.
  • Jos olet iäkäs, liikuntavammainen tai pysyvästi sairas etkä pääse liikkumaan äänestyspaikalle, voit pyytää tukea äänestääksesi kotona. Ole yhteydessä kuntasi keskusvaalilautakuntaan.
  • Ota äänestyspaikalle mukaan henkilöllisyystodistus. Paperista ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan. Vaikka ilmoituskortti ei olekaan välttämätön, siitä voi kuitenkin olla hyötyä esimerkiksi äänestäessä ulkomailla ennakkoon. Tällöin ilmoituskortti nopeuttaa äänestystoimitusta.
  • Jos asut pysyvästi  ulkomailla tai oleskelet tilapäisesti ulkomailla koko äänestysajan, voit äänestää myös kirjeitse. Jos haluat äänestää kirjeitse, tilaa kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseen. 

Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 22.2.2019