suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Äänestäminen europarlamenttivaaleissa

Joka viides vuosi järjestettävissä europarlamenttivaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin. Suomesta valittiin vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa 13 europarlamentaarikkoa.

  • Vaalipiiri on koko maa, eli voit äänestää ketä tahansa Suomessa asetettua ehdokasta.
  • Voit äänestää europarlamenttivaaleissa, jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet Suomen kansalainen.
  • Sinulla on oikeus äänestää myös silloin, jos olet 18 vuotta täyttänyt muun EU-jäsenmaan kansalainen ja sinulla on kotikunta Suomessa. Toisen EU-maan kansalaisena sinun tulee ilmoittautua Digi- ja väestötietoviraston äänioikeusrekisteriin viimeistään 80 päivää ennen vaaleja.
  • EU-jäsenmaan kansalaisena voit käyttää äänioikeuttasi joko kotimaassasi tai siinä EU-maassa, jossa asut. Voit myös asettua ehdokkaaksi kummassa tahansa maassa. Jos olet Suomen kansalainen mutta asut toisessa EU-maassa ja haluat äänestää siellä, ilmoittaudu ajoissa asuinmaasi äänioikeusrekisteriin.
  • Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Paikka ilmoitetaan kortissa, jonka jokainen äänioikeutettu saa postitse ennen vaaleja.
  • Jos olet iäkäs, liikuntavammainen tai pysyvästi sairas etkä pääse liikkumaan äänestyspaikalle, voit pyytää tukea äänestääksesi kotona. Ole yhteydessä kuntasi keskusvaalilautakuntaan.
  • Ota äänestyspaikalle mukaan henkilöllisyystodistus. Paperista ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan. Vaikka ilmoituskortti ei olekaan välttämätön, siitä voi kuitenkin olla hyötyä esimerkiksi äänestäessä ulkomailla ennakkoon. Tällöin ilmoituskortti nopeuttaa äänestystoimitusta.
  • Jos asut pysyvästi  ulkomailla tai oleskelet tilapäisesti ulkomailla koko äänestysajan, voit äänestää myös kirjeitse. Jos haluat äänestää kirjeitse, tilaa kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseen. 

Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 7.1.2020