suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Kohti työelämää

Jos olet valmistunut tai valmistumassa ammattiin, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon.

TE-toimisto tarjoaa vastavalmistuneille alle 30-vuotiaille ja kaikille alle 25-vuotiaille työttömille työnhakijoille erityistä tukea. Lisäksi monet kunnat ja Ohjaamot tarjoavat tukea opiskelu- ja työpaikan hakuun. 

Työelämässä on omat sääntönsä. Kun solmit työnantajasi kanssa työsopimuksen, työsopimuksessa pitää noudattaa alan palkka- ja työaikasopimuksia. Tutustu Työelämän säännöt -oppaaseen. Kun käyt töissä, tarvitset palkanmaksua varten verokortin.

Voit myös pohtia, olisiko sinusta yrittäjäksi. Yrittäjänä tarvitset sekä oman alasi ammattitaitoa että yrittäjyystaitoja. Tutustu Olisiko minusta yrittäjäksi -oppaaseen.

Katso aiheeseen liittyvät sisällöt:

Töiden etsiminen ja työnhakutaidot

Mieti, mitä osaat, hyödynnä aiempia kontaktejasi ja etsi työpaikkailmoituksia useista kanavista. Saat apua ja tukea työnhakuun TE-palveluista.

Nuoren työttömän oikeudet ja velvollisuudet

Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammatillista tutkintoa, sinun tulee kouluttautua. Saat tukea opiskelu- ja työpaikan hakuun viranomaisilta.

Apua ammatinvalintaan ja uranvaihtoon

Ammatinvalintaan saat apua TE-toimistoista ja yksityisiltä palveluntarjoajilta. Työkokeilussa voit testata soveltuvuuttasi uudelle alalle.