Varusmies- ja siviilipalvelus
- Suomalaisilla miehillä on asevelvollisuus, johon kuuluu varusmiespalveluksen suorittaminen.
- Palveluksen voi suorittaa vakaumuksellisista syistä aseettomana tai siviilipalveluna.
- Naiset voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen.
Suomalaisilla miehillä on yleinen asevelvollisuus. Velvollisuuteen kuuluu varusmiespalveluksen suorittaminen.
Palveluskelpoisuudesta ja palveluksen aloittamisesta päätetään kutsunnoissa, jonne kutsutaan kaikki kutsuntavuonna 18 vuotta täyttävät miehet. Kutsuntojen ajankohta tiedotetaan postitse kutsuntakuulutuksella, jonka mukana tulevat tarkemmat ohjeet kutsuntoihin osallistumisesta.
Voit suorittaa palveluksen aseettomana tai siviilipalveluna. Molempiin haetaan kutsunnoissa lomakkeella.
Aseeton palvelus vastaa muuten normaalia varusmiespalvelusta, mutta se ei sisällä aseellista koulutusta.
Siviilipalvelukseen sisältyy koulutusjakso siviilipalveluskeskuksessa ja työpalvelua keskuksen hyväksymissä siviilipalveluspaikoissa. Siviilipalvelusta ei voi suorittaa oman työnantajansa palveluksessa.
Totaalikieltäytyminen tarkoittaa asevelvollisuudesta ja siviilipalveluksesta kieltäytymistä. Totaalikieltäytyjä tekee kieltäytymisestään kirjallisen ilmoituksen palveluspaikkaansa. Suomen lain mukaan totaalikieltäytyjä tuomitaan joko valvontarangaistukseen tai vankeuteen.
Puolustusvoimat tai siviilipalveluspaikkasi maksaa sinulle palveluksen ajalta päivärahaa. Tietyissä tilanteissa voit hakea Kelan sotilasavustusta, joka voi korvata esimerkiksi asumismenosi tai opintolainasi korot.
Myös puolisosi voi hakea sotilasavustusta menoihinsa, jos olette avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa tai teillä on avoliitossa yhteinen lapsi. Samoin huollettavalle lapsellesi voidaan hakea avustusta.
Jos loukkaannut palvelusaikanasi tapaturmaisesti tai sairastut palveluksen aiheuttamaan sairauteen, Puolustusvoimat tai siviilipalveluspaikkasi huolehtii palvelusaikana hoidostasi.
Jos vamma tai palveluksen aiheuttama sairaus vaivaa sinua vielä palveluksen päättymisen jälkeen, Valtiokonttori vastaa vamman tai sairauden hoitokustannuksista sekä muista lainmukaisista korvauksista.
Asevelvollisuus ei pääty varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamiseen, vaan palveluksen jälkeen asevelvollinen siirtyy reserviin. Reserviläiset voidaan määrätä kertausharjoituksiin ja tarvittaessa puolustamaan Suomea sotilaallisesti. Asevelvollisuus päättyy vasta sen vuoden lopussa, jona asevelvollinen täyttää 60 vuotta.
Kriisitilanteissa siviilipalveluksen suorittaneilla on velvollisuus osallistua ylimääräiseen palvelukseen, jossa tarjotaan koulutusta kriisiajan siviilitehtäviin. Sodan syttyessä siviilipalveluksen suorittaneet voidaan määrätä näihin tehtäviin. Velvollisuus päättyy sen vuoden lopussa, jona siviilipalveluksen suorittanut täyttää 60 vuotta.