suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Toimi näin onnettomuuspaikalla

Jos kuulet ajotiellä hälytysajoneuvon äänen ja kirkkaat valot välähtävät takanasi, ala hidastaa vauhtiasi rauhallisesti. Kytke vilkku päälle, ja väistä tien oikeaan reunaan. Väistötilanteessa voit pysähtyä myös pyörä- tai suojatielle. Varmista, ettet väistäessäsi vaikeuta muuta liikennettä.

Kun ohitat onnettomuuspaikan, varmista maltillisella ajonopeudella pelastushenkilöiden työturvallisuus. Kunnioita onnettomuuden uhreja, äläkä esimerkiksi jää onnettomuuspaikalle kuvaamaan.

Jos onnettomuuspaikalla ei näy viranomaisia

  1. Pysäköi ajoneuvosi tien oikeaan reunaan. Tee tilannearvio ja pyri selvittämään, mitä on tapahtunut. Selvitä, onko loukkaantuneita, ja arvioi avun tarve.
  2. Varmista oma turvallisuutesi: käytä heijastinliiviä tai taskulamppua ja sammuta virta ajoneuvostasi.
  3. Tee hätäilmoitus soittamalla numeroon 112. Jos sinulla on kuulo- tai puhevamma ja olet rekisteröitynyt hätätekstiviestin lähettäjä, lähetä hätätekstiviesti numeroon 112.
  4. Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä. Käytä hätävilkkuja ja vie varoituskolmio 100–150 metrin päähän onnettomuuspaikasta.
  5. Estä mahdollinen tulipalon syttyminen katkaisemalla virta onnettomuusajoneuvosta.
  6. Tarvittaessa siirrä loukkaantuneet turvaan.
  7. Anna loukkaantuneille ensiapua taitojesi mukaan. Ensiavussa on tärkeintä turvata loukkaantuneen hengitys ja verenkierto sekä tyrehdyttää suuret verenvuodot.
  8. Älä jätä loukkaantuneita yksin. Rauhoita heitä ja tarkkaile heidän tilaansa odottaessasi pelastusyksiköiden saapumista, jotta voit kertoa pelastushenkilökunnalle tilanteen kulusta.
  9. Voit poistua onnettomuuspaikalta vasta, kun pelastushenkilökunta ja poliisi antavat sinulle siihen luvan.

Jokaisella tienkäyttäjällä on avustamisvelvollisuus. Se koskee sekä onnettomuuden osapuolia että muita paikalle osuneita, kuten kävelijöitä tai julkisen liikenteen matkustajia. Avustamisvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä sakko- tai vankeusrangaistukseen.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 8.7.2020