suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Varautuminen poikkeustilanteisiin

Jokaisen kannattaa varautua siihen, että tavallinen arki häiriintyy onnettomuuden tai poikkeustilanteen takia. Varautuminen on ennaltaehkäisyä ja harjoittelua siltä varalta, että jokin riski toteutuu. Vakavissa poikkeustilanteissa viranomaiset eivät ennätä heti kaikkien avuksi vaan kohdistavat voimavaransa eniten avun tarpeessa olevien auttamiseen.

Mitä on kotivara?

Kotivara tarkoittaa sitä, että kotona on aina ruokaa ja muita tarvikkeita hieman enemmän kuin niitä lähipäivinä tarvitaan. Ruoan ja veden ohella tärkeitä tarvikkeita ovat taskulamppu, patterit, patterilla toimiva radio, ylimääräiset huovat, sähkölamput sekä wc-paperi.

Hyvä nyrkkisääntö on, että ylimääräistä ruokaa, vettä ja lääkkeitä on kolmeksi vuorokaudeksi. Ruokaa ei kuitenkaan hankita pilaantumaan, vaan varaston tulee vaihtua koko ajan. Täydennä varastoa uusilla ostoksilla, kun aiemmat elintarvikkeet on syöty.

Tarvitset kotivaraa esimerkiksi, jos alueella on pitkään jatkuva sähkö- tai tietoliikennekatkos. Vedenjakelu voi keskeytyä. Tuli- tai maastopalo voi saartaa sinut kotiisi. Myrsky voi kaataa puita tielle.

Kotivarasta on apua myös tavallisessa elämässä. Sinulle tai perheenjäsenellesi voi tapahtua jotain normaalista poikkeavaa. Voit sairastua. Kauppa voi jostain syystä olla kiinni tai sinne ei jakeluhäiriön takia saada elintarvikkeita.

Lisätietoa varautumisesta kotitalouksille: 72 tuntia - Suomen Pelastusalan KeskusjärjestöAvautuu uuteen ikkunaan.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 27.3.2023