suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Turvallisuus ja järjestys

Soita hätänumeroon 112 aina kiireellisissä hätätilanteissa. 

Kun olet tehnyt hätäilmoituksen, hätäkeskus välittää tiedon esimerkiksi poliisille, pelastuslaitokselle, rajavartiostolle tai ensihoidolle.

Jos omistat kiinteistön, sinun tulee huolehtia rakennuksesi turvallisuudesta. Ammattilaisen tulee nuohota kiinteistösi tulisijat ja hormit säännöllisesti. Sinun kannattaa myös varautua poikkeustilanteisiin ylläpitämällä kotivaraa. 

Poliisi ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla. Yleisestä kokouksesta ja mielenosoituksesta on ilmoitettava poliisille. Poliisi huolehtii myös aseluvista ja tarvittaessa löytötavaroista. 

Suomalaisilla miehillä on yleinen asevelvollisuus. Naiset voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Järjestys

Ilmoita yleisötapahtumista viranomaisille etukäteen. Aseen hankkimiseen ja hallussapitoon tarvitaan poliisin antama lupa.

Maanpuolustus

18 vuotta täyttäneiden suomalaisten miesten tulee suorittaa varusmiespalvelus tai siviilipalvelus. Naiset voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Tietoturva

Tietoturvallisuus tarkoittaa sitä, että sinun tietojasi voi käyttää ja muuttaa sinun lisäksesi vain siihen erikseen oikeutetut tahot.

Näin toimit hätätilanteissa

Soita hätänumeroon 112, jos henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on uhattuna tai vaarassa. Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan.

Kodin turvallisuus

Huolehdi itse rakennuksesi turvallisuudesta sekä pyydä ammattilaista nuohoamaan tulisijat ja hormit säännöllisesti.