suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Yleisötilaisuuden järjestäjän muistilista

Tapahtuman järjestämiseen tarvittavat luvat riippuvat tilaisuuden koosta ja luonteesta. Monista yleisötapahtumista pitää ilmoittaa viranomaisille etukäteen.

 • Jos tapahtumaan odotetaan paljon väkeä tai järjestelyt vaikuttavat sivullisiin, ilmoita yleisötilaisuudesta poliisille viimeistään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista.
 • Jos yleisötapahtuman vuoksi on tehtävä liikennejärjestelyjä tai käytettävä liikenteenohjaajia, esittele suunnitelmasi poliisin hyväksyttäväksi viimeistään viisi vuorokautta ennen tilaisuutta.
 • Mikäli tapahtumaan odotetaan vähintään 200:aa ihmistä, tapahtumassa palaa avotuli tai käytetään ilotulitteita, poistumistiet ovat poikkeukselliset tai tapahtuma voi muuten aiheuttaa vaaraa, tapahtuman järjestäjän on laadittava pelastus- ja turvallisuussuunnitelma ja jätettävä se pelastuslaitokselle viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa.
 • Huomaa, että avotulen tekoon tarvitaan aina myös maanomistajan lupa.
 • Jos tapahtumasta aiheutuu erityisen häiritsevää melua tai tärinää, siitä on tehtävä meluilmoitus kunnan ympäristöviranomaisille viimeistään 30 vuorokautta ennen tapahtumaa. Melua on esimerkiksi ulkoilmakonsertista kantautuva ääni.
 • Julkisesti esitettyyn musiikkiin tarvitaan musiikintekijöiden ja musiikkikustantajien lupa. Se tarvitaan, vaikka tapahtumaan osallistumisesta ei perittäisi maksua. Tapahtumissa soitettavan musiikin ja taustamusiikin käyttöluvat saat Teostosta ja Musiikkiluvat.fi-palvelusta.

  Lisätietoa taustamusiikin käyttämisestä Gramexin ja Teoston yhteisestä verkkopalvelusta Musiikkiluvat.fi

  Tapahtumissa soitettavaa taustamusiikkia varten lupa haetaan Teostolta
   
 • Jätehuoltosuunnitelma on tehtävä, jos tapahtumaan odotetaan vähintään tuhatta osallistujaa. Esitä suunnitelma kunnan ympäristöviranomaisille viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.
 • Yleisötilaisuudessa tapahtuva alkoholin anniskelu on aina luvanvaraista toimintaa. Tilapäisen anniskeluluvan voi saada korkeintaan kuukauden ajaksi. Sitä pitää hakea aluehallintovirastosta viimeistään pari kuukautta ennen tapahtumaa.
 • Pääsääntöisesti kaikkeen rahankeräykseen tarvitaan viranomaisen lupa. Rahankeräysluvan antaa rahankeräyksen toimeenpanopaikan poliisilaitos. Jos rahankeräys järjestetään usean poliisilaitoksen toimialueella, lupa haetaan Poliisihallitukselta.
 • Ruokahuollon tehtävissä tarvitaan hygieniapassi, jos vapaaehtoistyöntekijä työskentelee ammattimaisesti elintarvikehuoneistossa yli kolmen kuukauden ajan tai jos järjestäjä sen vaatii.

Tekstistä vastaa: Oikeusministeriö
Päivitetty: 11.12.2018