Näin osallistut vapaaehtoistyöhön
Kaikilla on oikeus osallistua vapaaehtoistyöhön eli yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtävään vastikkeettomaan työhön. Vapaaehtoistyö on luonteeltaan yleishyödyllistä toimintaa, josta ei lähtökohtaisesti saa rahallista korvausta.
Kaikki halukkaat saavat tehdä vapaaehtoistyötä, mutta kaikki vapaaehtoistyöt eivät välttämättä sovi jokaiselle. Selvitä vapaaehtoistyön järjestäjiltä, millaisia tehtäviä on tarjolla. Määrittele, minkä verran aikaa voit käyttää. Esittele kiinnostuksen kohteesi, osaamisesi ja myös rajoitteesi mahdollisimman täsmällisesti.
Vapaaehtoistyöhön voi osallistua myös esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeellä oleva henkilö, Suomessa oleskeleva turvapaikanhakija tai pakolainen.
Lapset ja nuoret voivat osallistua vapaaehtoistyöhön ikäiselleen sopivalla tavalla. Alle 18-vuotiaiden työn tulee olla kevyttä ja työaikojen kohtuulliset.
Työttömänä työnhakijana voit tehdä vapaaehtoistyötä, josta ei makseta palkkaa eikä tarjota muita palkkaan rinnastettavia etuuksia. Toimintaa pidetään palkattomana myös silloin, kun siihen liittyy tavanomainen kestitys tai työttömälle korvataan toimintaan osallistumisesta aiheutuvia kustannuksia.
Palkatonta työskentelyä yrityksessä tai yleisesti yritystoimintana tai työsuhteessa tehtyjä tehtäviä ei lähtökohtaisesti pidetä tavanomaisena yleishyödyllisenä vapaaehtoistyönä.
Vapaaehtoistyö ei ole pätevä syy kieltäytyä sinulle tarjotusta työstä tai muista työllistymisen tukipalveluista, kuten koulutuksesta. Jos ilmoitat, ettet ole vapaaehtoistyön vuoksi valmis ottamaan sinulle tarjottua työtä vastaan, menetät oikeutesi työttömyyskorvaukseen.
Mieti, millaisesta työstä olet kiinnostunut, selvitä, mitä on tarjolla ja ole suoraan yhteydessä vapaaehtoistyötä järjestäviin tahoihin. Vapaaehtoistyötä voi tehdä silloin tällöin tai pitkäaikaisesti. Voit osallistua vapaaehtoistyöhön sekä Suomessa että ulkomailla. Esimerkiksi kehitysyhteistyötä tekevät kansalaisjärjestöt välittävät tietoa ja työskentelymahdollisuuksia kaukaisista kohteista.
Jos olet kiinnostunut lähtemään ulkomaille tai tulemaan ulkomailta Suomeen vapaaehtoistyöhön, kannattaa tutustua esimerkiksi eri järjestöjen tarjoamiin kansainvälisiin vapaaehtoisohjelmiin.
Hakuajat ohjelmiin vaihtelevat, joten selvitä ne erikseen kunkin ohjelman hakuohjeista. Myös vapaaehtoistyön aloitusajat, valintaperusteet sekä kohdemaat poikkeavat toisistaan eri ohjelmissa.
Tutustu kansainvälisiin vapaaehtoisohjelmiin ja niiden hakuohjeisiin tarkemmin:
- MaailmanvaihtoAvautuu uuteen ikkunaan.
- Kansainvälinen vapaaehtoistyö ryAvautuu uuteen ikkunaan.
- Allianssin nuorisovaihtoAvautuu uuteen ikkunaan.
- Euroopan solidaarisuusjoukotAvautuu uuteen ikkunaan.
- Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS)Avautuu uuteen ikkunaan.
Voit myös etsiä itsellesi sopivaa paikkaa Euroopan nuorisoportaalin vapaaehtoistyöprojektien tietokannastaAvautuu uuteen ikkunaan..
Vapaaehtoistyö ei ole työsuhde, mutta se edellyttää vastuunottoa niin kuin mikä tahansa työ. Vapaaehtoisena sitoudut tekemään tehtävässä parhaasi. Mikäli työ ei syystä tai toisesta onnistu, olet vapaa lopettamaan työskentelyn. Selvitä ennen työn aloittamista, mihin sitoudut ja millaiset toimintatavat ongelmatilanteissa on. Järjestäjällä on velvollisuus perehdyttää vapaaehtoiset työtehtäviin.
Vapaaehtoistyön järjestäjä on velvollinen mahdollisuuksiensa mukaan huolehtimaan vapaaehtoisten turvallisuudesta ja terveydestä. Tiedustele, onko järjestäjä ottanut vapaaehtoisille esimerkiksi tapaturmavakuutuksen. Aiheuttamistaan vahingoista jokainen vastaa itse, ellei työn järjestäjän kanssa ole nimenomaisesti toisin sovittu. Selvitä omat vastuusi jo etukäteen.
Vapaaehtoistyöstä ei voi vastaanottaa palkkaa eikä palkkaan rinnastettavia etuuksia. Työn järjestäjä voi kuitenkin korvata työstä aiheutuvia matka- ja majoituskuluja tai muita kuluja tositteita vastaan. Työn järjestäjä voi tarjota vapaaehtoisille syötävää tai muuta kohtuullista kestitystä.
Vapaaehtoistyöstä ei tarvitse ilmoittaa Verohallinnolle, koska palkattomasta työstä ei koidu veroseuraamuksia. Jos kuitenkin saat vapaaehtoistyöstä esimerkiksi matkapäivärahoja, niistä tulee ilmoittaa verottajalle normaaliin tapaan.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.Avautuu uuteen ikkunaan.