suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Äänestäminen europarlamenttivaaleissa

Joka viides vuosi järjestettävissä europarlamenttivaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin. Suomesta valittiin vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa 13 europarlamentaarikkoa.

Vaalipiiri on koko maa, eli voit äänestää ketä tahansa Suomessa asetettua ehdokasta.

Kuka voi äänestää?

  • Voit äänestää europarlamenttivaaleissa, jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet Suomen kansalainen.
  • Sinulla on oikeus äänestää myös silloin, jos olet 18 vuotta täyttänyt muun EU-jäsenmaan kansalainen ja sinulla on kotikunta Suomessa. Toisen EU-maan kansalaisena sinun tulee ilmoittautua Digi- ja väestötietoviraston äänioikeusrekisteriin viimeistään 80 päivää ennen vaaleja.

Miten voin äänestää?

  • EU-jäsenmaan kansalaisena voit käyttää äänioikeuttasi joko kotimaassasi tai siinä EU-maassa, jossa asut. Voit myös asettua ehdokkaaksi kummassa tahansa maassa. Jos olet Suomen kansalainen mutta asut toisessa EU-maassa ja haluat äänestää siellä, ilmoittaudu ajoissa asuinmaasi äänioikeusrekisteriin.
  • Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Paikka ilmoitetaan kortissa, jonka jokainen äänioikeutettu saa postitse ennen vaaleja. Jos sinulla on käytössä Suomi.fi-viestit-palvelu, saat ilmoituskortin Suomi.fi-viestit-palveluun. Lue lisää Suomi.fi-viesteistä.
  • Jos olet iäkäs, liikuntavammainen tai pysyvästi sairas etkä pääse liikkumaan äänestyspaikalle, voit pyytää tukea äänestääksesi kotona. Ole yhteydessä kuntasi keskusvaalilautakuntaan.
  • Ota äänestyspaikalle mukaan henkilöllisyystodistus. Paperista ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan. Vaikka ilmoituskortti ei olekaan välttämätön, siitä voi kuitenkin olla hyötyä, jos esimerkiksi äänestät ulkomailla ennakkoon. Tällöin ilmoituskortti nopeuttaa äänestystoimitusta.
  • Jos asut pysyvästi ulkomailla tai oleskelet tilapäisesti ulkomailla koko äänestysajan, voit äänestää myös kirjeitse. Jos haluat äänestää kirjeitse, tilaa kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseesi. 

Lue lisää vaaleista Vaalit.fi-sivustoltaAvautuu uuteen ikkunaan.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 30.11.2021