suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Valtion liiketoiminta

Suomen valtio on omistajana muutamissa kymmenissä yrityksissä. Valtion omistajaohjauksesta vastaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto. 
 
Yrityksiä, jotka valtio omistaa kokonaan tai joissa sillä on osake-enemmistö, ovat muun muassa Posti Group Oyj, Fortum Oyj, VR Group ja Yleisradio Oy. Omistuksen taustalla on monenlaisia syitä, kuten tiettyjen palveluiden turvaaminen, maan eri osien tasainen kehittäminen ja huoltovarmuus kriisiaikoina. Joissakin yhtiöissä valtio on vähemmistöomistajana.
 
Valtion kokonaan tai osittain omistamista yhtiöistä valtaosa toimii markkinoilla muiden yritysten kanssa kilpaillen. Kuitenkin esimerkiksi Alko Oy:llä ja Veikkaus Oy:llä on lakiin perustuva monopoli toimialallaan.
 
Valtion liiketoiminnalla on noin satavuotinen historia. Yksi syy valtionyhtiöiden perustamiseen on ollut valtion pyrkimys edistää Suomen teollistamista. Valtio on ollut perustamassa ja omistamassa myös liikenteen ja tietoliikenteen infrastruktuuria eli perusrakennetta, jolle ei perustamisvaiheessa ole ollut kaupallisen toiminnan edellytyksiä.

Valtio on vähentänyt omistuksiaan 1980-luvulta lähtien.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 27.10.2022