Muiden kuin EU-kansalaisten luvat ja ilmoitukset
Jos olet muu kuin EU-maan kansalainen ja muutat Suomeen yrittäjäksi, tarvitset joko yrittäjän, työntekijän tai startup-oleskeluluvan. Kun sinulle on myönnetty oleskelulupa vähintään vuodeksi, rekisteröidy myös Digi- ja väestötietovirastossa, josta saat kotikunnan ja suomalaisen henkilötunnuksen.
Yrityksen perustamisprosessi on samanlainen kuin Suomen kansalaisella, mutta tietyissä tilanteissa voi olla merkitystä sillä, mikä on asuinpaikkasi. Voit hyödyntää myös Yrityksen perustamispolkua. Se on helppokäyttöinen työkalu, jonka avulla saat muistilistan yrityksen perustamiseen liittyvistä pakollisista asioista.
Siirry tekemään yrityksen perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).
Jos olet muu kuin EU-maan kansalainen ja muutat Suomeen yrittäjäksi, tarvitset aina oleskeluluvan.
Tarvitset yrittäjän oleskeluluvan, jos olet osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoimen yhtiön yhtiömies tai kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies.
Tarvitset työntekijän oleskeluluvan, jos olet osakeyhtiön perustaja tai osakas tai kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies.
Tarvitset startup-oleskeluluvan, jos haluat perustaa Suomeen startup-yrityksen.
Kun sinulle on myönnetty oleskelulupa vähintään vuodeksi, käy rekisteröitymässä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa (maistraatti).
Huomaa, että henkilöllisyystodistuksesi ja muiden asiakirjojesi tulee olla laillistettuja, jotta voit hakea oleskelulupaa, rekisteröityä Suomessa ja saada suomalaisen henkilötunnuksen. Kaikista vieraskielisistä asiakirjoista tulee myös olla virallinen käännös suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hanki käännökset itse viralliselta kääntäjältä.
Oleskelulupa on joko määräaikainen tai pysyvä. Ensimmäinen lupa on aina määräaikainen, yleensä yhden vuoden pituinen. Voit hakea sen jälkeen jatkolupaa.
Jätä oleskelulupahakemuksesi ulkomailla Suomen edustustoon tai Suomessa Maahanmuuttovirastoon. Hae jatkolupaa Maahanmuuttovirastosta.
Voit hakea oleskeluluvan yhteydessä myös suomalaista henkilötunnusta.
Jotta voit saada yrittäjän oleskeluluvan, yritykselläsi tulee olla kannattavan toiminnan edellytykset ja toimeentulosi tulee olla turvattu. Sinun tulee myös itse työskennellä yrityksessäsi Suomessa. Ehtojen täyttymisen arvioi ELY-keskus esimerkiksi liiketoimintasuunnitelmasi perusteella. Lopullisen oleskelulupapäätöksen tekee Maahanmuuttovirasto.
Jos aiot perustaa Suomeen startup-yrityksen, tee liiketoimintasuunnitelma ja pyydä Business Finlandilta puoltavaa lausuntoa kasvuyrittäjänä toimimisesta. Vasta sen jälkeen voit hakea startup-oleskelulupaa.
Hae oleskelulupaa sähköisesti verkossa hyvissä ajoin ennen Suomeen saapumistasi. Valitse joko yrittäjän, työntekijän tai startup-oleskelulupa sen mukaan, missä roolissa toimit Suomessa.
Kun olet tehnyt hakemuksen, käy henkilökohtaisesti lähimmässä Suomen edustustossa kolmen kuukauden kuluessa. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi, antamaan sormenjälkesi ja esittämään hakemuksesi liitteiden alkuperäiset kappaleet. Hakemustasi aletaan käsitellä vasta sen jälkeen, kun olet käynyt edustustossa.
Jos et pysty hakemaan oleskelulupaa verkon kautta, voit toimittaa paperisen hakulomakkeen ja sen liitteet lähimpään Suomen edustustoon.
Lupahakemuksen käsittely on maksullinen. Maksa maksu samalla, kun käyt edustustossa.
Kun sinulle on myönnetty oleskelulupa vähintään vuodeksi, rekisteröidy myös Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa (maistraatti), jotta voit saada kotikunnan Suomesta. Kotikunnan saaminen voi helpottaa elämääsi, sillä kunnat tarjoavat asukkailleen monenlaisia tärkeitä palveluja. Voit hakea kotikuntaa Suomesta, jos sinulla on voimassa oleva pysyvä tai jatkuva oleskelulupa ja asut Suomessa vakituisesti.
Rekisteröidy Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa (maistraatti) henkilökohtaisesti. Ota mukaan passisi, oleskelulupasi, mahdolliset todistuksesi avioliiton solmimisesta sekä alaikäisten lastesi syntymätodistukset.
Digi- ja väestötietovirasto tallentaa Suomen väestötietojärjestelmään perustietosi, kuten nimesi, syntymäaikasi, kansalaisuutesi, perhesuhteesi ja osoitteesi. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen, mikä helpottaa pankki- ja viranomaisasioiden hoitamista.
Jos olet muun kuin EU-maan kansalainen, niin voit perustaa yrityksen Suomessa. Tarvitset perustamiseen oleskeluluvan. Perustamisprosessi on samanlainen kuin Suomen kansalaisella. Tee yrityksen perustamisilmoitus YTJ- eli yritys- ja yhteisötietojärjestelmän kautta joko paperilomakkeella tai sähköisenä. Tällä hetkellä voit tehdä sähköisesti yksityisen elinkeinonharjoittajan ja useimmissa tapauksissa myös osakeyhtiön perustamisilmoituksen. Muissa yritysmuodoissa sinun tulee käyttää paperilomakkeita.
Paperisella perustamisilmoituksella voit ilmoittaa yrityksesi sekä Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin sekä Verohallinnon asiakas-, ennakkoperintä-, työnantaja- ja arvonlisäverovelvollisten rekistereihin. Jos teet perustamisilmoituksen kaupparekisteriin sähköisesti, sinun tulee ilmoittaa yrityksesi Verohallinnon rekistereihin erikseen muutosilmoituksella. Sähköisen ilmoituksen tekeminen edellyttää, että sinulla on suomalainen henkilötunnus.
Jos sinulla ei ole vakituista asuinpaikkaa Euroopan talousalueella, tarvitset luvan toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana Suomessa. Lupa-asian arvioi ja ratkaisee Patentti- ja rekisterihallitus. Myös muiden yritysmuotojen, kuten osakeyhtiön, johto- ja vastuutehtävissä Suomessa toimiva henkilö voi joutua hakemaan lupaa Patentti- ja rekisterihallitukselta.
Myös joidenkin elinkeinojen harjoittamiseen, kuten tavarankuljetukseen ja alkoholijuomien myyntiin, tarvitaan lupa valvovalta viranomaiselta. Tarkista, tarvitsetko lupaa oman elinkeinosi harjoittamiseen. Hae lupaa ennen yritystoiminnan aloittamista virastolta, jonka toimialaan asia kuuluu.
Jotkut elinkeinot, kuten kiinteistönvälitys ja matkapakettipalvelut, eivät vaadi lupaa, mutta niiden harjoittamisesta tulee ilmoittaa valvovalle viranomaiselle. Tarkista, pitääkö sinun tehdä erillinen ilmoitus elinkeinon harjoittamiseen.
Huomaa myös, että jotkut ammatit ovat säänneltyjä Suomessa. Jos esimerkiksi aiot perustaa nuohousalan yrityksen ja toimia siinä itse nuohoojana, hae ensin pätevyytesi tunnustamista toimivaltaiselta viranomaiselta. Tarkista, onko oma ammattisi säännelty Suomessa ja mikä viranomainen myöntää laillistuksen kyseiseen ammattiin.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta. Avautuu uuteen ikkunaan.