suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Arbetslöshet

Att söka om arbetslöshetsförmån och stöd

Anmäl dig som arbetssökande

Anmäl dig som arbetssökande hos arbets- och näringstjänsterna senast den första arbetslöshetsdagen eller permitteringsdagen. Om du redan vet vilken dag det gäller kan du anmäla dig innan anställningsförhållandet upphör eller permitteringen börjar. Anmäl dig som arbetssökande också om du arbetar på deltid, är företagare i bisyssla eller har delinvalidpension och tänker ansöka om arbetslöshetsförmån.

Du kan få arbetslöshetsförmån endast om du har anmält dig som arbetssökande hos arbets- och näringstjänsterna och söker heltidsarbete. Om du är delinvalidpensionerad räcker det att du söker deltidsarbete.

Du anmäler dig som arbetssökande via arbets- och näringstjänsternas Mina e-tjänster. Om du inte har bankkoder, mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort ska du anmäla dig som arbetssökande genom att ringa arbets- och näringstjänsternas telefonservice för personkunder eller besöka arbets- och näringsbyrån för att anmäla dig.

Uppdaterad: 29.4.2022

Du kan få arbetslöshetsförmån om du har sökt till studier

Du kan få arbetslöshetsförmån endast om du på våren har sökt till två studieplatser. Du kan inte få arbetslöshetsförmån om du har vägrat att ta emot en studieplats eller avbrutit dina studier. 

Om du enligt arbets- och näringsbyrån inte kan få arbetslöshetsförmån, ta reda på om du kan få andra stöd, såsom utkomststöd och allmänt bostadsbidrag från FPA.

Även om du inte har sökt till studier kan du få arbetslöshetsförmån för den tid du deltar i en tjänst som arbets- och näringsbyrån eller din kommun erbjuder, såsom arbets- eller utbildningsprövning.

Uppdaterad: 30.5.2023

Ansök om arbetslöshetsförmån hos arbetslöshetskassan eller FPA

Arbets- och näringsbyrån bedömer om du kan få arbetslöshetsförmån, men arbetslöshetsförmånen betalas av din arbetslöshetskassa eller FPA.

  1. Arbets- och näringsbyrån meddelar din arbetslöshetskassa eller FPA om du kan få arbetslöshetsförmån.
  2. Din arbetslöshetskassa eller FPA beslutar och meddelar om du kan ansöka om förmånen hos dem. 
  3. Ansök om arbetslöshetsförmån från din kassa eller FPA då du har varit arbetslös i två veckor.

Ansök om förmån även om du ännu inte har fått information om du kan få arbetslöshetsförmån. 

Utbetalningen av arbetslöshetsförmånen har en självrisktid. Du får förmånen först efter att du har varit arbetslös arbetssökande inom arbets- och näringstjänsterna i minst 7 vardagar.

Uppdaterad: 28.2.2024

Beakta att väntetiden för FPA:s arbetsmarknadsstöd är fem månader

Även om du enligt arbets- och näringsbyrån har möjlighet att ansöka om arbetslöshetsförmån, men inte har yrkesutbildning, börjar FPA betala arbetsmarknadsstöd först efter en väntetid på fem månader. 

Arbetslöshetskassans inkomstrelaterade dagpenning och FPA:s grunddagpenning har ingen väntetid på fem månader. 

Ta reda på om du under väntetiden kan få andra stöd, såsom utkomststöd och allmänt bostadsbidrag från FPA.

Väntetid för arbetsmarknadsstöd för personer som saknar utbildning – fpa.fiÖppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 27.4.2022

Du kan få arbetslöshetsförmån även om du arbetar

Det lönar sig för dig att arbeta deltid eller tillfälligt, eftersom du utöver lönen kan få jämkad arbetslöshetsförmån under arbetet. Ta emot deltidsanställningar och arbetstillfällen av tillfällig karaktär, eftersom ditt anställningsförhållande med tiden kan bli heltidsanställning. När du arbetar förbrukas dessutom arbetslöshetskassans inkomstrelaterade dagpenning eller FPA:s grunddagpenning långsammare, vilket förlänger utbetalningstiden.

Om du får arbetslöshetsförmån från FPA lönar det sig för dig att ansluta dig till en arbetslöshetskassa. Som medlem i en kassa kan du på ett halvt år samla rätt till inkomstrelaterad dagpenning, som i allmänhet är ett större belopp än FPA:s arbetslöshetsförmåner. 

Uppdaterad: 28.2.2024

Skaffa ett nytt skattekort

Skatt ska betalas på inkomstrelaterad dagpenning och arbetslöshetsdagpenning. 

Ansök om ett nytt skattekort för arbetslöshetsförmånen och lämna in det till din arbetslöshetskassa eller FPA. Om du inte ansöker om ett nytt skattekort innehåller FPA 20 procent av din arbetslöshetsförmån och arbetslöshetskassan minst 25 procent.

Skaffa också ett nytt skattekort om du får arbete.

Du kan skicka in skattekortet till din arbetslöshetskassa eller FPA direkt från MinSkatt.

Kontaktuppgifterna till arbetslöshetskassorna finns på Arbetslöshetskassornas Samorganisations (TYJ) webbsidor.Öppnas i ett nytt fönster.

Uppdaterad: 27.4.2022

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Ansök om andra stöd

Du kan också ha rätt till andra stöd och bidrag än arbetslöshetsförmån. Ta åtminstone reda på om du kan få allmänt bostadsbidrag och grundläggande utkomststöd från FPA.

Uppdaterad: 15.2.2023

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Du får råd om din skuldsituation

När inkomsterna minskar kan din ekonomiska situation kännas besvärlig.

Du kan fråga råd vid ekonomiska svårigheter av

  • Ekonomi- och skuldrådgivningen
  • Garantistiftelsen
  • socialväsendet i ditt välfärdsområde.
Uppdaterad: 30.1.2024

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista