Arbetsavtal
Ett arbetsavtal är i allmänhet i kraft tills vidare. Ett visstidsavtal eller ett avtal med varierande arbetstid kan bara ingås på vissa villkor. Upprätta avtalet helst skriftligen i två exemplar. Om avtalet är muntligt, upprätta skriftlig information om villkoren för anställningen.
Bekanta dig också över frågor du bör ta i beaktande när en anställning upphör.
Ett arbetsavtal uppkommer när du kommer överens med din arbetstagare om det arbete som ska utföras, den lön som ska betalas för arbetet och de andra anställningsförmånerna och -villkoren. Iaktta arbetslagstiftningen och kollektivavtalen även i arbetsavtalsärenden.
Ett arbetsavtal är i allmänhet i kraft tills vidare. På vissa villkor kan du ingå ett avtal för en viss tid, till exempel om det handlar om ett vikariat.
Du kan ingå arbetsavtalet på papper, elektroniskt eller muntligt. Det rekommenderas att arbetsavtal alltid ska ingås skriftligen. På det sättet kan man på ett tillförlitligt sätt bevisa vad arbetsgivaren och arbetstagaren har kommit överens om. Om du ingår ett muntligt arbetsavtal ska du ge arbetstagaren skriftlig information om anställningsvillkoren.
Ett arbetsavtal kan formuleras fritt, men bör alltid innehålla vissa uppgifter, som arbetstagarens huvudsakliga arbetsuppgifter.
Du kan också ingå ett visstidsavtal med en minderårig som har fyllt 15 år och fullgjort sin läroplikt. Tänk på att begränsningar gäller för arbete som utförs av personer under 15 år.
Upprätta arbetsavtalet i två exemplar: ett till dig och det andra till arbetstagaren.
Arbetsavtalet ska alltid innehålla basuppgifter om arbetsgivaren och arbetstagaren, när arbetet börjar och arbetstagarens huvudsakliga arbetsuppgifter. Av arbetsavtalet ska också framgå grunderna för bestämningen av lönen och lönebetalningsperioden, var arbetet ska utföras och den ordinarie arbetstiden. Nämn också vilket kollektivavtal som tillämpas på arbetet, hur semestern bestäms och uppsägningstiden eller grunderna för uppsägning.
Om arbetstagaren har många arbetsplatser där arbetet ska utföras, redogör i arbetsavtalet för principerna för hur arbetstagaren ska arbeta på de olika platserna. Om anställningen har en prövotid, ange prövotidens längd i arbetsavtalet. Om arbetsavtalet är på viss tid, ange hur länge anställningen varar och grunden för visstidsanställningen.
Om arbetsavtalet gäller minst en månads arbete i utlandet, nämn hur länge arbetet ska pågå och i vilken valuta lönen ska betalas. Redogör även för ersättningar i pengar och naturaförmåner som betalas i utlandet samt för villkoren för återkomsten till hemlandet.
Giltighetstiden för ett visstidsavtal är exakt bunden till en viss period. Som visstidsavtal kan man också betrakta avtal vars giltighet har begränsats till utförandet av en sådan arbetsuppgift där man inte vet exakt på förhand hur länge arbetet kommer att ta.
Om du vill ingå ett arbetsavtal för en viss tid måste det finnas en grundad anledning till det. Om arbetstagaren själv vill ha ett visstidsavtal eller om du anställer en långtidsarbetslös för högst ett år behövs emellertid ingen grundad anledning. Om du inte kan motivera varför arbetsavtalet ingås för en viss tid, anses avtalet vara i kraft tills vidare.
Du kan ingå ett visstidsavtal om det handlar om ett vikariat, ett projekt som pågår en viss tid eller en arbetsprestation av engångskaraktär. Ett visstidsavtal är motiverat också om arbetet är säsongsbetonat eller om det handlar om avlönad praktik eller läroavtalsutbildning. Dessutom kan någon annan omständighet som gäller företagets verksamhet eller arbetsuppgiften också utgöra grund för att ingå ett arbetsavtal för en viss tid.
Med ett avtal med varierande arbetstid avses att antalet arbetstimmar som arbetstagaren ska utföra varierar under en viss period inom de avtalade gränserna. Antalet veckotimmar kan till exempel vara 0–40 eller 10–30. Ett avtal med varierande arbetstid gäller också arbetstagare som särskilt kallas till arbete. Avtalet kan gälla för viss tid eller tills vidare.
Du kan avtala om varierande arbetstid endast om behovet av arbetskraft verkligen varierar i ditt företag. Du kan ingå ett avtal med varierande arbetstid till exempel för rusningstoppar och om större beställningar ska levereras.
Även om det inte skulle handla om stora timantal kan du inte ingå ett avtal med varierande arbetstid om ditt företag har ett konstant behov av arbetskraft. Exempelvis om det regelbundet finns 5 timmar arbete varje vecka, kommer ett avtal med varierande arbetstid inte i fråga. Du måste granska hur arbetstidsvillkoret fullföljs med minst 12 månaders mellanrum.
Du kan inte heller avtala med din arbetstagare om att antalet timmer per vecka är till exempel 0–30, om företagets verkliga behov av arbetskraft är 20–30 timmar i veckan.
Om arbetsavtalet har ingåtts muntligen ska du ge din arbetstagare skriftlig information om anställningsvillkoren. Informationen ska ges också om minimikraven på ett arbetsavtal av någon anledning inte framgår av det skriftliga arbetsavtalet.
Du kan ge informationen i ett eller flera dokument eller genom att hänvisa till den lag eller det kollektivavtal som tillämpas på anställningen.
Du ska ge skriftlig information om anställningsvilkoren till en arbetstagare som arbetar minst tre timmar i veckan under fyra på varandra följande veckor. Det rekommenderas att du ger alla uppgifter inom sju dagar från det att arbetet inleddes.
Om en arbetstagare regelbundet på samma villkor är anställd i ditt företag i visstidsanställningar som är kortare än en månad i taget, behöver information inte lämnas på nytt förutom ifall villkoren ändras. Om villkoren emellertid ändras ska du meddela de nya villkoren skriftligen till arbetstagaren utan separat begäran så snart som möjligt.