Förutsättningar för rehabilitering och ansökan, teckenspråk video
Andra videor på teckenspråk
- Rehabiliteringstjänster och stöd för rehabiliteringsklienter, teckenspråk videoRehabiliteringstjänster och stöd för rehabiliteringsklienter
- Ekonomiskt stöd till rehabiliteringsklienter, teckenspråk videoRehabiliteringstjänster och stöd för rehabiliteringsklienter
- Bestämmande av lång sjukledighet, teckenspråk videoSjukledighet, anställningsförhållande och patientens rättigheter
- Sjukdom och anställningsförhållande, teckenspråk videoSjukledighet, anställningsförhållande och patientens rättigheter
- Ekonomiskt stöd till sjuka, teckenspråk videoSjukledighet, anställningsförhållande och patientens rättigheter
- Patientens rättigheter och patientsäkerhet, teckenspråk videoSjukledighet, anställningsförhållande och patientens rättigheter
Informerande innehåll
Syftet med rehabilitering är att upprätthålla och återställa arbetsförmågan. Du kan fråga den läkare som vårdar dig, din arbetspensionsanstalt eller FPA om möjligheterna till rehabilitering.
När du har varit sjukledig i 60 vardagar utan avbrott kan FPA på begäran utreda dina möjligheter till rehabilitering. Efter att sjukledigheten har pågått i 150 vardagar kontaktar FPA dig per brev. I brevet presenteras rehabiliteringsalternativen. Om du är sjukledig i 300 vardagar utan avbrott är rehabilitering fortfarande det främsta alternativet. Diskutera ärendet med den läkare som vårdar dig.
Du behöver inte vara arbetsför till hundra procent för att kunna återvända till arbetet, det räcker att du är partiellt arbetsför. Du kan arbeta deltid och få stöd för partiell rehabilitering. Efter 300 dagar av sjukledighet är det också möjligt att du får tidsbegränsad eller fortlöpande invalid- eller sjukpension.
Både tidsbegränsad invalid- eller sjukpension och invalid- eller sjukpension som beviljas tills vidare kan också beviljas som en delförmån om du klarar av att arbeta deltid eller lättare arbetsuppgifter.
Du kan få yrkesinriktad rehabilitering som stöds av din arbetspensionsanstalt om följande villkor uppfylls:
- du har ännu inte uppnått åldern för ålderspension
- du har varit etablerad i arbetslivet
- du har ett gällande eller för mindre än tre år sedan avslutat anställningsförhållande eller företagande
- du hotas av förlorad eller allvarligt försämrad arbetsförmåga på grund av sjukdom eller skada
- rehabiliteringen kan hjälpa dig att fortsätta i ditt arbete
- du har tillräckligt med arbetsinkomster under de senaste fem åren
- du har inte rätt till rehabilitering på basis av olycksfalls- eller trafikförsäkringen.
Du kan själv föreslå att du ska få rehabilitering, eller så kan rehabiliteringen föreslås av företagshälsovården eller din förman.
Om du är företagare kan du försöka få rehabilitering via din företagsläkare eller en social- och hälsocentral. Din arbetspensionsanstalt ansvarar i samarbete med FPA för rehabiliteringen.
Ja, det kan du. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte är en lagstadgad rehabiliteringsform avsedd för långtidsarbetslösa. Verksamheten ordnas av ditt välfärdsområde och arbets- och näringsbyrån. Syftet med arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte är att förbättra deltagarnas resurser och livskompetens och därigenom rehabilitera dem så att de kan delta i arbetslivet.
Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte omfattar både arbete och rehabilitering. Varje deltagare får en egen aktiveringsplan.
Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte inbegriper arbete i verkstad eller vid en kommunal, välfärdsområdets eller statlig verksamhetsenhet, församling, stiftelse eller förening. Personen arbetar 1–4 dagar i veckan 4-8 timmar på en gång. Perioden kan vara från tre månader till två år. Vid sidan om arbetet kan du vanligtvis delta i gruppverksamhet och du får stöd av en socialhandledare eller -arbetare.
Om du får arbetslöshetsförmån betalas en daglig kostnadsersättning för deltagandet i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Om du däremot får utkomststöd får du en daglig sysselsättningspenning för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Dessutom har du rätt till ersättning för dina resekostnader.
Fråga mer om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte vid arbets- och näringsbyrån eller ditt välfärdsområde.
FPA ordnar och finansierar rehabilitering enligt prövning, som kompletterar FPA:s yrkesinriktade och krävande medicinska rehabilitering. Rehabiliteringen enligt prövning stöder deltagarnas arbets-, studie- och funktionsförmåga. Rehabiliteringen kan i praktiken bestå av till exempel rehabiliterings- eller anpassningskurser, neuropsykologisk rehabilitering och OPI-kurser för unga som lider av depression och ångest. OPI-kurserna är särskilt avsedda för unga som studerar på andra stadiet och vilkas studier hotar att dra ut på tiden eller avbrytas på grund av hälsoproblem.
Din arbetspensionsanstalt eller FPA ansvarar för kostnaderna för rehabiliteringen. För vissa rehabiliteringstjänster, till exempel terapier och perioder på rehabiliteringsanstalt, behöver du ofta betala åtminstone en del. Du kan få ekonomiskt stöd från din arbetspensionsanstalt eller FPA för att ordna din utkomst under rehabiliteringsperioden.
Ja, det kan du. Rehabiliteringsföretag säljer sina tjänster även till klienter som inte har rätt till den rehabilitering som stöds av en arbetspensionsanstalt eller FPA. Rehabiliteringsföretag erbjuder till exempel fysio- och ergoterapi, dagrehabilitering, ledd dagverksamhet, akupunktur och massage. Du kan planera en rehabilitering som passar dig tillsammans med ett yrkesövergripande team.