Företagets kapital, teckenspråk video
Andra videor på teckenspråk
- Finansiell planering på kort och lång sikt, teckenspråk videoFinansiell planering för företagsverksamhet
- Finanseringsrisker, teckenspråk videoFinansiell planering för företagsverksamhet
- Kostnaderna i företagets etableringsskede, teckenspråk videoFinansiering för nystartade företag
Informerande innehåll
Ditt företag behöver kapital för att inleda och driva sin verksamhet. Kapitalet består av eget och främmande kapital. Främmande kapital är de lån som ditt företag fått. Allt annat kapital är eget kapital. De balanserar upp varandra och därför är det bra att det finns kapital av de båda slagen i företagets kapitalstruktur. Den lämpligaste kapitalstrukturen beror på företaget.
Eget kapital består av det kapital som placerats i ditt bolag, intäkterna från din företagsverksamhet och förhöjningen av värdet av företagets egendom. Ditt företag behöver inte betala det egna kapitalet tillbaka till finansiärerna.
Ägarna placerar ofta eget kapital i företaget i form av pengar och annan egendom, särskilt i företagets etableringsskede. Om du inte har egna pengar, använd andra kapitalkällor eller främmande kapital.
När försäljningen kommer i gång börjar ditt företag få intern finansiering från affärsverksamheten. Det är en viktig och kontinuerlig källa till eget kapital.
Kapitalplacerare placerar pengar i ditt företag mot att de får aktier eller ägarandelar i företaget. Kapitalplacerare har nätverk och kunnande som är till nytta för ditt företag. Du kan få kapitalplaceringar av kapitalplaceringsbolag, till exempel av Finlands Industriinvestering Ab, och av privata kapitalplacerare, såsom av affärsänglar.
Ditt företag kan också få eget kapital i form av understöd. Offentliga understöd kan du söka till exempel hos Business Finland, NTM-centralerna och Leader-grupper.
Främmande kapital är lån som ditt företag ska återbetala med ränta. Lånet ger inte den som beviljat lånet äganderätt till ditt företag. Främmande kapital indelas i kontobaserade lån och marknadsbaserade lån.
Bland annat bank- och försäkringsbolagslån är kontobaserade lån. Lånet stannar hos samma borgenär under hela lånetiden eftersom det inte är möjligt att köpa eller sälja sådana lån.
Marknadsbaserade lån är till exempel bankcertifikat och masskuldebrevslån. Ditt företag vet nödvändigtvis inte alltid vem borgenären är vid en viss tidpunkt eftersom det är möjligt att köpa och sälja marknadsbaserade i placeringssyfte.
I bokföringen indelas främmande kapital i kortfristigt (under ett år) och långfristigt (över ett år) främmande kapital. Kortfristigt främmande kapital är till exempel leverantörsskulder och resultatregleringar. Långfristigt främmande kapital är bland annat bank-, försäkringsbolags- och masskuldebrevslån.
Du kan ansöka om lån till exempel hos banker och andra finansbolag samt hos försäkringsbolag. I den offentliga sektorn beviljas lån bland annat av Finnvera och Business Finland. En borgen från Finnvera som söks som lånesäkerhet kan hjälpa med att ordna lånefinansiering.
För att ditt företag kan få banklån eller annat privat lån måste det ha förmåga att återbetala lånet, dvs. kreditvärdighet. Finansiären vill ofta ha en säkerhet på lånet. Säkerheten kan utgöras till exempel av egendom i ditt företag.
Banker förutsätter ofta att företagets ägare också går i borgen för lånet. Banken vill säkerställa att lånet återbetalas och att företagaren litar på sin egen återbetalningsförmåga. Vissa företag som beviljar företagslån kan ge lån utan säkerhet, men då är räntekostnaderna ofta högre.
Ditt företag kan få lån till exempel för investeringar och utveckling av företagets verksamhet. Lånebeloppet kan variera mellan några tusen euro och flera miljoner euro. Beloppet beror bland annat på företagets kreditvärdighet och säkerheter, på hur mycket egen finansiering företaget har och på lånets ändamål och återbetalningstid.
Du kan ansöka om lån, understöd, kapitalplaceringar och borgen från den offentliga sektorn. Studera de olika finansieringsprogrammens villkor.
De flesta programmen förutsätter en egenfinansieringsdel, som ofta är 25–75 procent. Även företagets ålder, storlek och bransch har inverkan på vilket slag av finansiering du kan söka. Den offentliga finansieringen kan röra sig mellan några tusen euro och flera miljoner euro.
Den bästa kapitalstrukturen för ett företag är i allmänhet en kombination av eget och främmande kapital. Fördelningen mellan de olika slagen av kapital beror bland annat på företagets bransch och på läget på finansmarknaden.
En vanlig tumregel är att företagets eget kapital ska utgöra minst 30 procent av det totala kapitalet. Ditt företag kan också fungera med ett litet eget kapital, förutsatt att det klarar av att betala sina räkningar.
Eget kapital är mer flexibelt än främmande kapital. Du kan fatta beslut om vinstutdelningen efter företagets ekonomiska situation. I fråga om främmande kapital måste du betala alla avgifter oberoende av situationen. Dessutom ger eget kapital ditt företag trygghet om det uppstår problem.
Främmande kapital anses ofta vara billigare. Det har lägre risk och därför är avkastningskraven på främmande kapital lägre än på eget kapital. Om ditt företag har för mycket främmande kapital ökar finansieringens kostnader och risker. Detsamma gäller risken för konkurs.
Om det uppstår problem med återbetalningen av främmande kapital ska du förhandla om betalningarna genast. På det sättet kan du undvika större problem.
Ditt företag vet i allmänhet uppläggningskostnaderna för främmande kapital på förhand. De är ofta lägre än motsvarande kostnader för eget kapital. När du tar lån blir du inte tvungen att avstå från ägarandelar och rösträtt i ditt företag. Dessutom kan du göra avdrag i beskattningen för räntan på lånet.