Suomi.fi uudistuu kesän 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Verotus ja rahoitus / Verotus

Verotus asiasanalla perintövero

Verovaroilla ylläpidetään suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Veroilla kustannetaan terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluja sekä rahoitetaan tulonsiirrot.

Jokainen työssäkäyvä maksaa ansiotuloistaan veroa sekä kunnalle että valtiolle. Kunnalle veroa menee kunkin kunnan määrittämän tuloveroprosentin mukaisesti. Valtion verotuksessa noudatetaan progressiota: suurituloiset maksavat tuloistaan veroja suhteellisesti enemmän kuin pienituloiset. Myös pääomatuloista maksetaan veroa. Evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenet maksavat seurakunnalleen kirkollisveroa.

Kuluttajat maksavat ostamiensa tuotteiden ja palveluiden hinnoissa arvonlisäveroa, jonka yritykset tilittävät valtiolle. Arvonlisäveron suuruus vaihtelee tuotteen tai palvelun mukaan.

Ulkomailla asuva suomalainen maksaa veroa vain kertaalleen. Valtiot ovat keskenään tehneet sopimuksia, joiden nojalla verotusmaa määräytyy.

Valtiovarainministeriö huolehtii Suomen verolainsäädännön valmistelusta ja verohallinnon kehittämisestä. Verohallinto toimittaa verotuksen käytännössä. Verotoimistot hoitavat muun muassa asiakaspalvelun, veronkannon ja kirjanpidon.

Tulli ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi huolehtivat omaan alaansa kuuluvista veroista.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.