Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Turvallisuus ja järjestys / Yleinen järjestys, turvallisuus ja rikostorjunta / Rajaturvallisuus

Rajaturvallisuus

Rajavalvonnalla ylläpidetään järjestystä ja turvallisuutta raja-alueella. Valvonnan tarkoituksena on ehkäistä ja selvittää luvattomia rajanylityksiä. Maarajalla rajavalvontaa toteutetaan partioimalla ja tähystämällä. Lisäksi käytetään teknisiä valvontajärjestelmiä ja koulutettuja rajakoiria. Merirajalla rajavalvontaa hoitavat merivartioasemat tutka- ja kamerajärjestelmillä, vartiolaivoilla ja partioveneillä.

Valvonta kohdistetaan Schengen-alueen ulkorajalle. Suomi kuuluu 22 EU-maan muodostamaan Schengen-alueeseen, jossa maiden välisiä rajatarkastuksia ei tehdä. Vaikka alueen sisällä ei tarvita passia, henkilöllisyys on voitava todistaa virallisella henkilökortilla. Schengen-alueen tai EU:n ulkopuolelle matkustettaessa matkustajalla tulee olla passi. Lapsilla on oltava oma passi.

Rajatarkastuksia tehdään rajanylityspaikoilla tai julkisissa kulkuneuvoissa, kuten rajaa ylittävissä junissa. Tarkastukset koskevat  rajaa ylittäviä henkilöitä sekä heidän tavaroitaan ja kulkuneuvojaan.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.