Etusivu / Palvelut aiheittain / Turvallisuus ja järjestys / Maanpuolustus

Maanpuolustus asiasanalla maanpuolustus

Suomen maanpuolustuksen tehtävänä on Suomen valtiollisen itsenäisyyden turvaaminen. Maanpuolustuksella pyritään turvaamaan myös maan alueellinen koskemattomuus, valtiojohdon toimintavapaus sekä kansalaisten elinmahdollisuudet, perusoikeudet ja turvallisuus. Puolustuskyvyllä pyritään estämään ennalta sotilaallisen voiman käytöllä uhkaaminen ja sotilaalliset toimet Suomea vastaan. Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat hoitavat maanpuolustusta yhteistoiminnassa.

Puolustuspolitiikka määrittää, miten Suomen sotilaallinen puolustus järjestetään. Keskeisiä asioita ovat sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävät ja voimavarat, puolustusratkaisun periaatteet ja lainsäädäntö. Suomen puolustus nojaa koko maan puolustamiseen, yleiseen asevelvollisuuteen ja alueelliseen puolustusjärjestelmään.

Puolustusvoimat huolehtii maan sotilaallisesta valmiudesta ja sen suunnittelusta. Tasavallan presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Puolustusvoimien välitön johto ja valvonta kuuluvat puolustusvoimain komentajalle, jolla on apunaan Pääesikunta. Puolustusvoimat koostuu Pääesikunnan lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimista sekä Pääesikunnan alaisista laitoksista. Hallinnollisissa asioissa puolustusvoimat on puolustusministeriön alainen.

Suomi osallistuu täysipainoisesti EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan ja kriisinhallintayhteistyöhön, kehittää rauhankumppanuutta sotilasliitto Naton kanssa ja osallistuu aktiivisesti Yhdistyneiden kansakuntien johtamiin rauhanturvaoperaatioihin eri puolilla maailmaa.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Tulosta
Lähetä Suomi.fi-linkki
X
 
 

Lähetä Suomi.fi-linkki -toiminnon avulla voit lisätä tärkeimmän Suomi.fi-sisältösi selaimesi kirjanmerkkeihin tai lähettää sen sähköpostitse haluamillesi vastaanottajille. Voit myös jakaa haluamasi sisällön verkostoillesi yleisimmissä yhteisöpalveluissa. Nämä palvelut ovat yleensä maksuttomia, mutta ne vaativat rekisteröitymisen.

XML Sivu päivitetty 15.09.2014
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.

Suomi.fi-toimitus | Valtiokonttori