Suomi.fi uudistuu kesän 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Turvallisuus ja järjestys / Maanpuolustus

Maanpuolustus

Suomen maanpuolustuksen tehtävänä on Suomen valtiollisen itsenäisyyden turvaaminen. Maanpuolustuksella pyritään turvaamaan myös maan alueellinen koskemattomuus, valtiojohdon toimintavapaus sekä kansalaisten elinmahdollisuudet, perusoikeudet ja turvallisuus. Puolustuskyvyllä pyritään estämään ennalta sotilaallisen voiman käytöllä uhkaaminen ja sotilaalliset toimet Suomea vastaan. Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat hoitavat maanpuolustusta yhteistoiminnassa.

Puolustuspolitiikka määrittää, miten Suomen sotilaallinen puolustus järjestetään. Keskeisiä asioita ovat sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävät ja voimavarat, puolustusratkaisun periaatteet ja lainsäädäntö. Suomen puolustuksen tavoitteena on koko maan puolustaminen. Se perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja alueelliseen puolustusjärjestelmään.

Puolustusvoimat huolehtii maan sotilaallisesta valmiudesta ja sen suunnittelusta. Tasavallan presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Puolustusvoimien välitön johto ja valvonta kuuluvat puolustusvoimain komentajalle, jolla on apunaan Pääesikunta. Puolustusvoimat koostuu Pääesikunnan lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimista sekä Pääesikunnan alaisista laitoksista. Hallinnollisissa asioissa puolustusvoimat on puolustusministeriön alainen.

Suomi osallistuu täysipainoisesti EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan ja kriisinhallintayhteistyöhön, kehittää rauhankumppanuutta sotilasliitto Naton kanssa ja osallistuu aktiivisesti Yhdistyneiden kansakuntien johtamiin rauhanturvaoperaatioihin eri puolilla maailmaa.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.