Suomi.fi uudistuu kesän 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Turvallisuus ja järjestys / Hätänumerot ja onnettomuudet

Hätänumerot ja onnettomuudet asiasanalla kriisipuhelimet

Jokaisen onnettomuuteen osallisen tai paikalle osuvan velvollisuus on hälyttää apua, antaa ensiapua ja estää lisäonnettomuudet.

Hätäilmoitus tehdään soittamalla viipymättä hätänumeroon 112. Hätäilmoitus tulee tehdä, jos henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa. Hätänumerosta 112 saa apua kaikissa hätätilanteissa, tarvitaan sitten ambulanssia, palokuntaa, poliisia tai sosiaalipäivystystä. Hätäpuheluun ei valita suuntanumeroa, ja se on aina maksuton. Edes matkapuhelimen saldorajan ylitys ei estä soittamista hätänumeroon 112. Numero 112 on käytössä kaikissa EU-maissa.

Kun soitat hätänumeroon, toimi näin:

  1. Jos numero on varattu, älä sulje puhelinta vaan odota, että sinulle vastataan. Puhelun katkaisu ja uusi soitto siirtää soittajan jonon viimeiseksi.
  2. Kerro, mitä on tapahtunut.
  3. Kerro tarkka osoite ja kunta.
  4. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.
  5. Toimi annettujen ohjeiden mukaan.
  6. Lopeta puhelu vasta, kun saat siihen luvan. Älä soita muita puheluita tai pidä puhelintasi muuten varattuna hätäpuhelun jälkeen. Hätäkeskus saattaa soittaa vielä sinulle lisätietojen saamiseksi.

Toimi onnettomuuspaikalla seuraavasti:

  • Estä lisäonnettomuudet. Jos lähellä on liikenneväylä, aseta tielle varoituskolmio tai hätävilkku 100–150 metrin päähän onnettomuuspaikasta.
  • Toimi harkiten. Huolehdi omasta turvallisuudestasi. Sammuta virta autostasi.
  • Pelasta hengenvaarassa olevat ensin. Siirrä muut loukkaantuneet turvaan ja anna heille ensiapua taitojesi mukaan. Ensiavussa on tärkeintä turvata loukkaantuneen hengitys ja verenkierto sekä tyrehdyttää suuret verenvuodot.
  • Älä jätä loukkaantuneita yksin. Pelastusyksiköitä odotettaessa rauhoita heitä ja tarkkaile heidän tilaansa, jotta voit kertoa pelastushenkilökunnalle tilanteen kulusta.

Hätäkeskukset ovat poliisin, pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen kiireellisten hätäpuhelujen yhteisiä keskuksia. Ne auttavat aina hätätilanteessa välittämällä oikeanlaista apua paikalle. Hätäkeskusten päivystäjät ovat saaneet koulutuksen siihen, että he pystyvät arvioimaan erilaiset avuntarpeet onnettomuus- ja hätätilanteissa. Hätänumeroon ei saa soittaa kiireettömissä asioissa. Hätänumeron väärästä tai ilkivaltaisesta käytöstä voidaan rangaista.

Yleinen vaaramerkki on yhtäjaksoisesti nouseva ja laskeva äänimerkki. Se annetaan, kun väestöä uhkaa välitön vaara. Vaaramerkin kuultua tulee mennä sisälle, sulkea ovet, ikkunat ja ilmastointilaitteet, avata radio ja odottaa rauhallisesti viranomaisten ohjeita sekä välttää puhelimen käyttöä. Myös kaasuvaarasta ja säteilyvaarasta annetaan yleinen vaaramerkki.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.