Etusivu / Palvelut aiheittain / Maahan- ja maastamuutto / Muuttaminen ulkomaille

Muuttaminen ulkomaille

Ulkomaille muuttamista sääntelevät maiden väliset sopimukset. Pohjoismaat muodostavat alueen, jonka kansalaiset saavat vapaasti liikkua passitta ja mennä toiseen maahan töihin.

Suomalainen voi vapaasti muuttaa asumaan, opiskelemaan ja tekemään työtä muihin Euroopan unionin jäsenmaihin. Suurimpaan osaan muista maista tarvitaan kohdemaan viranomaisilta tarvittavat luvat oleskeluun, opiskeluun tai työntekoon.

Toiseen EU-maahan töihin lähtevä suomalainen nauttii samoista oikeuksista ja velvollisuuksista kuin asuinmaan kansalaiset. Osa näistä oikeuksista koskee myös työntekijän perheenjäseniä. Muuttotilanteissa sosiaaliturvaan vaikuttaa se, onko kyseessä lyhytaikainen eli yleensä alle vuoden mittainen vai vakinainen muutto ja mihin maahan muutetaan.

Verotus ja sosiaaliturva ovat sidoksissa työpaikkaan, työsuhteeseen ja oleskeluun. Ulkomailla asuva suomalainen maksaa veroa vain kertaalleen, yhteen maahan.

Henkilö- ja asumistiedot säilyvät ajan tasalla Suomessa, kun tekee muuttoilmoituksen Väestörekisterikeskukseen, maistraattiin tai Suomen edustustoon. Muuttoilmoitus tehdään sähköisesti tai postitettavalla lomakkeella.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Tulosta
Lähetä Suomi.fi-linkki
X
 
 

Lähetä Suomi.fi-linkki -toiminnon avulla voit lisätä tärkeimmän Suomi.fi-sisältösi selaimesi kirjanmerkkeihin tai lähettää sen sähköpostitse haluamillesi vastaanottajille. Voit myös jakaa haluamasi sisällön verkostoillesi yleisimmissä yhteisöpalveluissa. Nämä palvelut ovat yleensä maksuttomia, mutta ne vaativat rekisteröitymisen.

XML Sivu päivitetty 16.06.2014
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.

Suomi.fi-toimitus | Valtiokonttori