Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Maahan- ja maastamuutto / Maahanmuutto / Pakolaiset ja turvapaikanhakijat

Pakolaiset ja turvapaikanhakijat

Jos ihminen joutuu kotimaassaan vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen, poliittisen mielipiteen tai vastaavan syyn takia tai jos hän joutuu pakenemaan esimerkiksi sotaa tai ympäristökatastrofia, hän on oikeutettu hakemaan turvapaikkaa toisesta valtiosta.

Suomessa turvapaikkahakemus jätetään poliisille tai rajaviranomaisille heti maahan saavuttaessa. Poliisi tai rajatarkastusviranomainen selvittää turvapaikanhakijan henkilöllisyyden, matkareitin ja maahantulotavan. Suomesta voi hakea turvapaikkaa vain Suomen valtion alueella, ei esimerkiksi ulkomailla olevien edustustojen kautta.

Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen turvapaikka-asiassa. Myönteisen päätöksen saanut saa yleensä pakolaisaseman eli turvapaikan. Hän voi myös saada oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella.

Monet kansalaisjärjestöt antavat apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.