Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Maahan- ja maastamuutto / Maahanmuutto

Maahanmuutto asiasanalla maahanmuuttajat

Suomeen tuloon ja maassa oleskeluun voidaan tarvita erilaisia lupia sen mukaan, minkä maan kansalaisesta on kyse ja mikä on maahan tulon tarkoitus.

Pohjoismaiden kansalaiset saavat vapaasti mennä toiseen pohjoismaahan. Pohjoismaiden kansalaisten on kuitenkin käytävä ilmoittamassa maahanmuutostaan maistraatissa, jos oleskelu ylittää 6 kuukautta. EU-maan kansalaiset saavat vapaasti muuttaa toiseen EU-maahan työskentelemään, opiskelemaan tai muustakin syystä, jos heillä on riittävät varat maassa oleskeluun. Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu on rekisteröitävä Maahanmuuttovirastossa.

EU:n, ETA:n ja Sveitsin ulkopuolisista maista esimerkiksi töihin tai opiskelemaan tulevat tarvitsevat erillisen oleskeluluvan.

Henkilö, jolla on suomalaiset sukujuuret tai muuten läheinen yhteys Suomeen, voi myös saada oleskeluluvan. Suomen kansalainen, joka on asunut ulkomailla, voi vapaasti palata maahan.

Suomi voi myöntää suojelua tai oleskeluluvan turvapaikkaa hakeville. Jokaisen turvapaikanhakijan hakemus käsitellään yksilöllisesti. Maahanmuuttovirasto ratkaisee yksittäiset oleskelulupa-asiat ja turvapaikkahakemukset sekä jatkoluvat ja EU-kansalaisten oleskeluun liittyvät asiat. Maahanmuuttovirasto päättää myös Suomen kansalaisuuden myöntämisestä, ulkomaalaisten käännyttämisestä ja karkottamisesta.

ELY-keskuksilla on alueellinen vastuu maahanmuutto- ja kotouttamisasioista. Kunta järjestää kotoutumista edistäviä ja tukevia toimenpiteitä ja palveluja maahanmuuttajille yhdessä ELY-keskusten kanssa.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.