Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Maahan- ja maastamuutto / Maahanmuutto / Eläminen Suomessa

Eläminen Suomessa

Elämisen alkuun Suomessa auttaa kotouttamistoiminta, kuten kieliopinnot. Ulkomailta muuttaneet voivat tietyin edellytyksin päästä suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Suomessa tarvitaan henkilötunnus, jonka saa maistraatista. Henkilötunnusta voi hakea oleskelulupahakemuksen yhteydessä.

Työelämässä ulkomaalaisia koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin suomalaisiakin. Suomessa elämisestä, sosiaaliturvasta, kieliopinnoista, työhön hakeutumisesta ja asumisesta saa neuvoja viranomaisilta ja alan järjestöiltä.

Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla on oikeus Kelan myöntämiin sosiaaliturvaetuuksiin. Vakinaista asumista osoittavat esimerkiksi vähintään kahden vuoden työsopimus, paluumuutto tai läheiset perhesiteet vakinaisesti Suomessa asuvaan.

Ulkomaisen työntekijän sosiaaliturvaan vaikuttavat muuttajan kotimaa ja työn kesto Suomessa. Vaikutusta on myös sillä, onko henkilön työnantaja ulkomainen vai Suomessa toimiva. Työntekijöitä, yrittäjiä ja perheenjäseniä voivat koskea eri säädökset.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.