Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Liikenne ja matkailu / Kulkuneuvot ja ajoluvat / Luvat

Luvat asiasanalla moottoripyörät

Moottoriajoneuvon kuljettamiseen tarvitaan lupa eli ajokortti. Luvan myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja sitä haetaan Trafin palveluntuottajan Ajovarma Oy:n palvelupisteistä. Ennen luvan hakemista on suoritettava kuljettajantutkinto. Ajokorttia varten tarvitaan myös terveystodistus. Lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa Trafille, jos ajokortin hakijan tai haltijan terveydentila ei täytä ajokortin edellyttämiä vaatimuksia.

Ajokortit on jaettu eri luokkiin sen mukaan, mitä ajoneuvoa kunkin kortin haltija saa kuljettaa. Tavallisimmat korttiluokat ovat AM, T, A,  B, C ja D. Mopoa saa kuljettaa AM-luokan, traktoria T-luokan, moottoripyörää A-luokan ja henkilö- ja pakettiautoa sekä peräkärryä B-luokan kortilla. C-luokan kortti oikeuttaa raskaiden pakettiautojen ja kuorma-autojen kuljettamiseen. D-kortti oikeuttaa linja-auton ajamiseen.

Uudet ajokortit myönnetään 2-15 vuoden määräajaksi. Ennen 19. tammikuuta 2013 myönnetyt ajokortit ovat voimassa siihen saakka, että kortin haltija täyttää 70 vuotta, kuitenkin enintään 18. tammikuuta 2033 asti.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.