Etusivu / Palvelut aiheittain / Laki ja oikeusturva / Tietosuoja ja henkilötiedot / Passi ja henkilökortti

Passi ja henkilökortti

Passi ja henkilökortti ovat viralliset asiakirjat, joilla voi todistaa henkilöllisyyden. Lapsi tarvitsee oman passin tai henkilökortin matkustamista varten.

Suomessa asuvat Suomen kansalaiset voivat tehdä passi- tai henkilökorttihakemuksen ja maksaa sen käsittelymaksun poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Hakijan täytyy tunnistautua poliisin asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin kansalaisvarmenteella. Sen jälkeen hakemus täydennetään millä tahansa poliisilaitoksella esittämällä henkilöllisyyden tarkistamiseksi passi tai henkilökortti ja antamalla korkeintaan kuusi kuukautta vanha valokuva, nimikirjoitusnäyte ja sormenjäljet.

Passin uusiminen onnistuu poliisin sähköisessä asiointipalvelussa ilman henkilökohtaista käyntiä poliisilaitoksella, jos hakija on yli 12-vuotias ja hänelle on viimeisen kuuden vuoden aikana myönnetty aiempi passi, jota varten on silloin tallennettu sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte.

Passihakemus ja henkilökorttihakemus on edelleen mahdollista tehdä kokonaan myös poliisin lupapalvelupisteessä.

Valmis passi noudetaan pääsääntöisesti lähimmältä R-kioskilta. Valmis henkilökortti haetaan poliisin lupapalvelupisteestä.

Jos matkustaa maahan, joka edellyttää saapujilta viisumin, viisumihakemus jätetään kyseisen maan lähimpänä olevaan edustustoon. Muista maahantuloluvista antavat tietoa kohdemaiden suurlähetystöt ja edustustot.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.