Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Laki ja oikeusturva / Tietosuoja ja henkilötiedot

Tietosuoja ja henkilötiedot

Ihmisten toiminnasta jää tietoteknisiä jälkiä ja merkintöjä esimerkiksi ostosten yhteydessä, sähköisessä asioinnissa ja liikkuessa. Näitä tietoja voidaan koota erilaisiin rekistereihin.

Henkilötietojen käsittelystä säädetään lailla. Rekisterinpitäjän on muun muassa suojattava tiedot ulkopuolisilta.

Henkilötietoja ovat esimerkiksi nimi, henkilötunnus ja osoite. Henkilötietojaan ei kannata antaa, ellei tiedä, kuka tai mikä taho tietoja kokoaa ja miksi.

Henkilötietoja voidaan kerätä kansalaisen omalla suostumuksella. Tietoja saa kerätä suostumuksettakin, jos henkilöllä on esimerkiksi jäsenyyden vuoksi yhteys rekisterinpitäjän toimintaan. Viranomaiset saavat käsitellä lailla säädettyjen tehtäviensä hoitamisessa tarpeellisia henkilötietoja.

Kansalaisesta kerättyjä tietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty. Arkaluonteisia tietoja voidaan kerätä vain henkilötietolaissa säädetyllä tavalla.

Henkilörekistereihin tallennetut omat tietonsa voi tarkistaa. Tarvittaessa voi vaatia virheellisiksi katsomiensa tietojen korjaamista tai kieltää tietojen käytön esimerkiksi suoramarkkinoinnissa.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on päättänyt, että hakukoneyhtiö Googlen on pyynnöstä poistettava linkit henkilön nimeen liittyvistä hakutuloksista, jos haussa esiin tulevat tiedot ovat vanhentuneita tai epäolennaisia. Poistopyyntö tulee tehdä suoraan Googlelle.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.