Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyttä liikunnasta / Ulkoilu

Ulkoilu

Säännöllinen liikkuminen ulkona virkistää mieltä, parantaa tasapainoa, lihasvoimaa ja liikkumisvarmuutta. Ulkoilu voi olla päivittäisten asioiden hoitamista, kävelylenkki naapuriin tai kahvilaan tai ulkoilureiteillä tai puistoissa kävelyä. Omaisten ja vanhustyön tekijöiden pitäisi yrittää kaikin keinoin auttaa siinä, että toimintakyvyltään heikentynyt ikäihminen kotona, palveluasumisessa tai hoitokodissa pääsee ulkoilemaan edes silloin tällöin. Monissa vanhainkodeissa ulkoillaan aivan liian harvoin. Jos läheisesi asuu vanhainkodissa, yritä viedä häntä mahdollisimman usein ulos. Ulkoilu on ihmisen perustarve.

Lisäpiristystä ulkoiluun voi saada ottamalla mukaan kameran tai eväitä tai lukemista levähdyspaikalle. Hanki korvalappustereot, jos haluat kuunnella musiikkia tai äänikirjaa kävellessä. Kuulokkeita käytettäessä on tärkeää muistaa varoa muita tiellä liikkujia ja autoja. Liikkumista voi helpottaa turvavarusteilla, esimerkiksi jääpiikeillä ja liukuesteillä. Jos haluat lisähaastetta kävelyyn, hanki urheiluvälinekaupasta kävelysauvat tai käsi- tai jalkapainot. Sykemittarin avulla voi seurata matkamääriä ja syketiheyttä. Käytä tukevia hyviä kenkiä. Käytä liukuesteitä kengissä vain ulkona, sisätiloissa ne ovat erittäin liukkaita.

Tiedustele oman kuntasi liikuntavirastosta, onko siellä ikääntyneille ihmisille suunnattua liikuntatoimintaa. Joissakin kaupungeissa ikäihmisille voidaan järjestää esimerkiksi erilaisia teemakävelyitä ja retkiä tai ulkoilupäiviä, joskus myös tarjota kuljetuksia ja apuvälineitä. Entä löytyisikö paikkakunnallasi toimivista vapaaehtoisjärjestöistä ulkoilukaveria? Katso lisää yhdistyksiä ja järjestöjä Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Yksityiset palvelut ja vapaaehtoisapu.

Jos kuntosi sallii, harkitse, voisitko itse olla ulkoiluseurana huonokuntoiselle vanhukselle. Voit myös kouluttautua tai ilmoittautua vapaaehtoiseksi ulkoiluystäväksi esimerkiksi SPR:n kautta.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.