Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyttä liikunnasta / Terveysliikuntasuositus

Terveysliikuntasuositus

Tärkeää on löytää itselle sopiva liikkumisen tai kuntoilun muoto ja tarvittaessa ohjausta. Valitse liikuntamuoto tai -laji, josta pidät. Väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Kukaan ei ole liian vanha aloittamaan liikuntaa. Jos olet terve ikääntyvä ja haluat kovaan kuntoon, sekin on mahdollista harjoittelun myötä.

Terveysliikuntasuositusten mukaan iäkkäiden kannattaisi harrastaa

 • Kestävyyskunnon ylläpitämiseksi reipasta liikuntaa yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa tai
 • rasittavaa liikuntaa yhteensä 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Uinti, vesijuoksu, kuntopyöräily ja hiihto ovat rasittavia liikuntamuotoja.

Lisäksi: 

 • Lihasvoimaa, notkeutta ja tasapanoa vahvistavaa liikuntaa tulisi harrastaa 2–3 kertaa viikossa.

Monissa jumpissa treenataan lihasvoimaa, notkeutta ja tasapainoa samanaikaisesti. Liikuntaan kannattaisi sisällyttää tasapainoharjoittelua ja venyttelyä. Määrä voi tuntua suurelta: kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä ovat suosituksia. Vaikka terveysliikunnaksi eivät riitä lyhyet arkiset askareet ja kävelyt, terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin ei mitään. Tärkeää on myös ajatella liikuntaa kokonaisvaltaisesti, eli yrittää säilyttää ylipäänsä liikunnallisesti aktiivinen elämäntyyli.

Liikunta voi olla hyötyliikuntaa kodin askareita tehdessä, säännöllisiä jumppaliikkeitä ja venytysharjoituksia vaikkapa televisiota katsoessa tai radiota kuunnellessa. Yksinkertaisin keinoin voi lisätä päivittäisen liikunnan määrää: ottamalla vaikka tavaksi aamuvenytykset ja helppoja lihasharjoitteita. Vinkkejä liikkeisiin voi ottaa ikäihmisille tehdyistä liikuntaoppaista tai liikuntaohjaajilta. Tärkeää liikunnassa olisi nimenomaan lihaksien vahvistaminen ja tasapainon kehittäminen.

 • Ikääntyminen ja liikunta  linkki
  Liikunnan turvallinen aloittaminen ja terveysliikuntasuositukset. Liikuntapiirakka yli 65-vuotiaille.
  UKK-instituutti
 • Voimaa vanhuuteen  linkki
  Iäkkäiden terveysliikuntaohjelma. Ohjelma lisää ikäihmisten, heidän läheistensä ja hyvinvoinnin ammattilaisten tietämystä ja kokemusta voima- ja tasapainoharjoittelusta.
  Ikäinstituutti, Useiden organisaatioiden tuottama
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.