Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyttä liikunnasta

Terveyttä liikunnasta

Liikunta on tehokkain tapa ylläpitää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikunta auttaa säilyttämään toimintakykyäsi ja pysymään virkeänä ja terveenä mahdollisimman pitkään. Näin jaksat hoitaa jokapäiväiset askareet, tehdä mielekkäitä asioita elämässä ja voit välttyä sairastumasta kansantauteihin, joita liikkumattomuus ja ylipaino tuovat. Liikunta kohottaa mielialaa ja voi torjua lieviä masennusoireita.

Muistitoiminnot säilyvät mahdollisesti parempina liikuntaa säännöllisesti harrastavilla kuin täysin liikkumattomilla. Liikunta parantaa myös unen laatua. Se taas vaikuttaa sekä muistiin että mielialaan myönteisesti. Monet käyttävät liikunnan rentouttavaa vaikutusta stressin hoitokeinona.

Terveysmatkat ovat nykyään suosiota kasvattava tapa yhdistää matkustaminen terveydestä, myös mielenterveydestä, huolehtimiseen.

Lihasvoima heikkenee noin prosentin vuodessa 50 ikävuoden jälkeen. Lihasvoiman heikkenemistä nopeuttavat monet yleiset sairaudet. Jos kuntosi on heikentynyt tai jokin sairaus vaikeuttaa liikkumista, seurauksena voi olla noidankehä: liikkuminen tuntuu hankalalta, alat rajoittaa fyysistä rasittumista ja ulos menemistä, jolloin toimintakyky heikkenee entisestään. Lihasvoimaa tarvitaan kuitenkin päivittäin, portaiden kiipeämiseen, kassin kantamiseen ja istumiseen. Siksi on tärkeää harrastaa juuri lihasvoimaa kehittävää liikuntaa. Voimaharjoittelu lisää kaikenikäisten lihasmassaa ja -voimaa, jopa huonokuntoisten yli 90-vuotiaiden.

Liikkuminen parantaa lihasvoiman lisäksi hapenottokykyä, tasapainoa, nivelien liikkuvuutta ja motoriikkaa. Se hidastaa luuston heikkenemistä. Monet sairaudet yhdessä liian vähäisen liikunnan kanssa heikentävät näitä osa-alueita.

Liikunta tukee toimintakyvyn lisäksi myös sairauksien seurauksien ehkäisyä ja hallintaa. Säännöllisellä liikunnalla voi ehkäistä ja hoitaa monia tauteja, kuten aikuisiän diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja estää kaatumisia. Ikäihmiset saavat vuosittain tuhansia kaatumisvammoja, joista osa ei parane ollenkaan.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.