Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyttä elämäntavoista / Suun terveys

Suun terveys

Suun terveys vaikuttaa paljon ruokailuun ja ruokavalioon. Terveillä hampailla ja oikeanlaisilla hammasproteeseilla voi nauttia hyvästä ruuasta. Jos suun terveys on huono ja purentakyky heikkoa, ruokavalio voi yksipuolistua ja lisätä myös suu- ja terveysvaivoja.

Suun kuivuus on ikääntyneillä ihmisillä yleinen ongelma. Lääkkeet ja jotkut sairaudet vähentävät syljen eritystä. Jos sylkeä ei ole tarpeeksi, hampaiden reikiintymisen ja ien- ja suutulehdusten riski kasvaa. Pureskelu on paras syljenerityksen lisääjä. Tästäkin syystä suun terveys ja purentakyky on tärkeää. Aterioihin kannattaisi siksi sisältyä pureskelua vaativia ruokia kuten kovaa leipää, vihanneksia ja juureksia. Ksylitolipurukumi lisää syljen eritystä ja ehkäisee bakteerien kasvua. Purukumin sijasta voit käyttää ksylitoli- ja imeskelytabletteja. Suun kostutukseen käy parhaiten vesi. Vältä suun kostuttamista sokerimehuilla tai virvoitusjuomilla tai tavallisilla sokerisilla pastilleilla.

Suun terveyden perusta on päivittäisestä suuhygieniasta huolehtiminen aamuin illoin. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, jotta hampaat saavat riittävän fluorisuojan. Suun terveyden takia kannattaa käydä säännöllisesti suuhygienistillä ja tarvittaessa hammaslääkärissä. Suun terveyttä ja purentakykyä on syytä tarkastuttaa suuhygienistillä ja hammaslääkärillä säännöllisesti, sillä suussa olevia tulehduksia ei voi itse huomata. Suun tulehdukset heikentävät yleiskuntoa ja voivat olla sairaille tai heikkokuntoisille vaarallisia.

Hammashoitoon varataan aika hammashoitoloiden vastaanottoajalla. Osassa terveyskeskuksia aikuisten hammashoito on ruuhkautunut ja jonotusaika voi olla melko pitkä. Joskus terveyskeskus voi tarjota maksusitoumuksen, jolla voi mennä itse valitsemalleen yksityishammaslääkärin vastaanotolle. Oman asuinalueen päivystävä terveyskeskus ja sairaala vastaavat kiireellisistä särky- ja tapaturmatapauksista.

Yksityishammaslääkäreille pääsee usein nopeammin kuin julkisen terveydenhuollon hammashoitopalveluihin, mutta se tulee yleensä kalliimmaksi kuin terveyskeskuksessa käynti. Yksityisestä hammashoidosta saa sairasvakuutuskorvausta, mutta hampaiden tarkastuksesta saa Kela-korvauksen vastaisuudessa vain joka toinen vuosi paitsi jos potilaan terveystila vaatii tiheämpiä käyntivälejä. Hammasproteesihoidoista ei saa korvausta.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.