Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyttä elämäntavoista / Savuttomuus

Savuttomuus

Tupakointi on edelleen suurin yksittäinen kuolemaan tai sairauteen johtava syy Euroopan unionissa, ja tupakansavu on ympäristöterveyshaitta.

Tupakoinnin lopettaminen on yksi elämäsi tärkeimmistä päätöksistä. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, myös vanhemmalla iällä, sillä terveysriskit pienenevät 5–10 vuodessa lähes tupakoimattomien tasolle. Jo muutamien päivien kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkot alkavat puhdistua ja hengittäminen helpottuu.

Tupakointi nopeuttaa biologista vanhenemista vaikuttamalla ihmisen kromosomeihin. Se lisää myös riskiä sairastua kymmeniin sairauksiin, joista osa on tappavia. Tupakointi vaikuttaa monien lääkeaineiden, kuten masennus- ja estrogeenilääkkeiden, imeytymiseen, jolloin hoito menettää tehoaan. Joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, jos jatkaa tupakointiaan. Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta ja joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä.

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa ja vaatii ponnisteluja, useimmiten monia yrityksiä ja elintapojen muuttamista. Etsi itseäsi eniten motivoivia syitä lopettaa. Jos repsahdat, älä luovuta, vaan jatka tupakoimattomalla linjalla. Repsahdus ei mitätöi jo tupakoimattomana viettämääsi aikaa. Hae apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen esimerkiksi terveyskeskuksesta tai apteekista tai internetin tupakanvieroitussivustoilta, joita on useita. Nikotiinikorvaushoitoa tai vieroituslääkkeitä suositellaan vahvasti nikotiinista riippuvaisille tupakoitsijoille. Niiden avulla voi selvitä myös mahdollisista repsahduksista.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.