Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyttä elämäntavoista / Alkoholia kohtuudella

Alkoholia kohtuudella

Ikääntymisen vaikutukset ovat yksilöllisiä, joten alkoholinkäyttöäkin on arvioitava suhteessa omaan terveydentilaan ja elämäntilanteen. Ikääntyessä alkoholin vaikutukset voimistuvat, koska elimistön nestepitoisuus pienenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Siksi alkoholinkäyttö voi muuttua haitalliseksi, vaikka määrä ei olisi kasvanut. 65 vuotta täyttänyt ei saisi kerralla juoda kahta annosta enempää. Säännöllinen viikkokäyttö ei saisi ylittää seitsemää annosta.

Alkoholinkäytöstä ei tarvitse luopua vanhemmalla iällä, jos käyttää sitä kohtuudella. Lasi viiniä ruuan kanssa, saunaolut tai lasillinen silloin tällöin on sallittu nautinto ikäihmisellekin. Sellaiseen pitäisi olla mahdollisuus myös palvelu- tai hoitokotien asukkailla. Pienestä alkoholimäärästä voi olla jopa vähän etua, koska alkoholi pienentää verihyytymiä.

Vähänkin suuremmat alkoholimäärät ovat haitallisia terveydelle. Pieni alkoholimäärä tarkoittaa yhtä tai korkeintaan kaksi alkoholiannosta päivässä. Alkoholi voi aiheuttaa esimerkiksi vatsavaivoja, verenpaineen nousua, rytmihäiriöitä tai univaikeuksia tai mielialan muutoksia.

Käyttämilläsi lääkkeillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Varmista lääkäriltäsi, sopiiko alkoholi lääkkeittesi kanssa. Alkoholinkäyttö voi vaikeuttaa esimerkiksi diabeteksen hoitoa tai verenohennushoitoa.

Jos käytät alkoholia yksinäisyyden tai pahan olon torjumiseen tai olet muuten huolissasi alkoholinkäytöstäsi tai omaisesi juomisesta, puhu asiasta luotettavan läheisen tai asiantuntijan, esimerkiksi lääkärin tai terveydenhoitajan, kanssa.

Nykyään yhä useampi lonkkamurtumapotilas on todettu sairaalassa olleen kaatumahetkellä alkoholin vaikutuksen alainen, ja nämä potilaat ovat haastateltaessa vähätelleet käyttämänsä alkoholin määrää. Ns. kostea, 1960-luvulla aikuistunut sukupolvi on jo eläkeikässä. Se, miksi suomalaiset juovat ilonsa lisäksi myös yksinäisyyteensä, suruunsa ja masennukseensa, on suuri yhteiskunnallinen kysymys, johon eri ihmisillä ja ihmisryhmillä on erilaisia näkemyksiä.

Mitä tarkoitetaan sillä, kun puhutaan annoksista?

Yksi annos on:

  • 0.33 l eli pieni pullo keskiolutta tai siideriä
  • 12 cl mietoa viiniä
  • 8 cl väkevää viiniä
  • 4 cl viinaa (40%)
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.