Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Terveyspalvelut ja maksut

Terveyspalvelut ja maksut

Terveydenhuoltolaki mahdollistaa nykyään kiireettömässäkin hoidossa oman terveyskeskuksen valitsemisen mistä tahansa Suomen terveyskeskuksesta.  
 
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, sinulla on oikeus saada apua välittömästi myös sairaaloiden päivystysvastaanotoilla asuinkunnasta riippumatta.
 
Terveyskeskuksen ajanvarauksesta saa akuuttiaikoja yleensä samalle päivälle tai ajan terveydenhoitajan vastaanotolle, jossa oireita selvitetään ja varataan aika terveyskeskuslääkärille. Tarvittaessa lääkäri ohjaa lähetteellä laboratoriotutkimuksiin tai sairaanhoitopiirin sairaalan jatkotutkimuksiin. Joidenkin kuntien terveyskeskuksissa toimii edelleenkin oma lääkäri -malli eli saat ajan ensisijassa aina samalle lääkärille, mutta joissakin kunnissa se on tarjolla enää vain tietyille erityisryhmille kuten esimerkiksi ikääntyneille tai kroonisia sairauksia sairastaville.

Terveyskeskuslääkärikäyntimaksu vaihtelee hieman kunnittain, mutta useimmissa kunnissa se vastaa terveydenhuollon asiakasmaksuasetuksen maksimia. Lääkärinvastaanotolla käynti on maksullista yleensä vuoden kolmelta ensimmäiseltä käynniltä, ja sen jälkeen ilmaista. Terveyskeskukset ovat auki päiväsaikaan eli ns. virka-aikaan, esimerkiksi kahdeksasta neljään.

Suomessa on viisi yliopistollista sairaalaa: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Niissä annetaan kaikkien tai lähes kaikkien erikoislääketieteen alojen hoitoa. Keskussairaalat ovat sairaanhoitopiirin sairaaloita. Niissä on päivystys ympäri vuorokauden. Keskussairaala kuuluu jonkin yliopistosairaalan alaisuuteen. Aluesairaala on sairaanhoitopiirin pienempi sairaala. Sairaaloissa geriatrista hoitoa annetaan sisätautien yksiköissä. Terveyskeskus, päivystyspoliklinikka tai yksityinen lääkäriasema tekevät tarvittaessa lähetteen geriatriseen hoitoon.

Useilla suurimmilla paikkakunnilla voit saada terveysneuvontaa myös puhelimitse. Tarkista palvelunumero kunnan puhelinvaihteesta tai kunnan verkkosivuilta. Hätätilanteessa, jos kyseessä on sairauskohtaus, vakava loukkaantuminen, tajuttomuus tai muu nopeaa apua ja hoitoa vaativa tilanne, soita aina numeroon 112.

Terveyskeskusten palveluita ovat lääkärien ja terveydenhoitajien vastaanoton lisäksi muun muassa hammashoito, kotihoito, kuntoutus, laboratoriotestit, mielenterveyspalvelut, omahoitovälineiden jakelu, potilasasiamiespalvelut ja päihdehoito.

Voit myös hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle tai sairaalaan. Ne ovat maksullisia. Erikoislääkärin vastaanotolle pääsee niissä usein nopeammin kuin kunnallisella puolella. Perusmaksu on helposti 50–100 euroa tai ylikin tutkimuksista riippuen. Sairausvakuutus korvaa osan yksityislääkärin palkkioista, hoidosta ja tutkimuksista.

Kela-kortti kannattaa aina pitää mukana, jolloin Kela-korvaus vähennetään suoraan laskusta. Myös reseptilääkkeestä saat alennuksen jo apteekissa, kun näytät Kela-kortin. Muut korvaukset ja palautettavat maksut Kela maksaa pankkitilillesi. Hakulomakkeen saat Kelan toimistosta tai internetistä.

Yksityisen terveydenhuollon puolella toimii osa esimerkiksi hammaslääkärien palveluista sekä gynekologian ja silmätautien erikoisaloista.  Hoito on selvästi kalliimpaa kuin julkisella puolella.

Kunnallisista lääkärikäynneistä, lääkärintodistuksista, hoitotoimenpiteistä ja sairaaloiden hoitopäivistä maksetaan asiakasmaksuja. Enimmäissummat määräytyvät asiakasmaksulain ja -asetuksen perusteella. Käytännössä asiakasmaksut ovat samoja kaikkialla maassa, eli ne ovat lain sallimia enimmäismaksuja. 

Jos vuoden mittaan joudut käyttämään useasti tai säännöllisesti terveyspalveluita ja ostamaan lääkkeitä, muista erilliset maksukatot menoille. Saat niistä lisätietoa Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuja.

  • Hoitoon pääsy  linkki
    Kiireelliseen ja kiireettömään hoitoon pääsyn perusteet ja hoitotakuu.
    Sosiaali- ja terveysministeriö STM
  • Hoitopaikan valinta  linkki
    Hoitopaikanvalinta.fi-verkkopalvelu sisältää tietoa terveydenhuollon valinnanvapaudesta Suomessa ja eri maiden rajat ylittävästä terveydenhuollosta EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä.
    Useiden organisaatioiden tuottama
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.