Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito / Sydän- ja verisuonitaudit

Sydän- ja verisuonitaudit

Verisuonitukosten syynä on valtimosuonten kalkkeutuminen eli ateroskleroosi. Aivoverenkiertohäiriöt ja sydänverisuonisairaudet ovat vakavia tauteja. Ne voivat johtaa tilanteeseen, jossa kotona asuminen ei ole mahdollista. Sydäninfarktit ja aivoverenkiertohäiriöt (aivohalvaus) ovat yleisiä vanhusten kuolinsyitä.

Yleisimpiä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia ovat kohonnut verenpaine, sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkierron häiriöt. Taustalla on perinnöllisiä, hormonaalisia ja sukupuoleen liittyviä riskitekijöitä. Ne ovat myös niin sanottuja elämäntapasairauksia.

Terveellinen ravinto, tupakoinnin lopettaminen, alkoholin vähentäminen, painon hallinta ja riittävä liikunta vähentävät sairastumisriskiä myös vanhemmalla iällä. Ne myös tehostavat lääkehoidon toteutumista. Jo 5–10 prosentin painonpudotuksella on terveydellistä merkitystä. Tupakoinnin lopettaminen alentaa ajan myötä sydäninfarktiriskiä yli puolella.

Verenpaineen säännöllinen seuraaminen on tärkeää, sillä korkea verenpaine on eräs selvimpiä merkkejä kohonneesta sairastumisriskistä. Kohonnut verenpaine on usein oireeton. Voit hankkia kotiisi verenpainemittarin tai käydä itse mittaamassa verenpaineesi vaikkapa terveyskeskuksessa tai apteekissa.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.