Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito / Silmäsairauksia

Silmäsairauksia

Silmänpohjan rappeumassa (makuladegeneraatio) silmänpohjan keskiosan solut rappeutuvat ja näöntarkkuus heikkenee näkökentän keskiosassa. Sairaus vaikeuttaa lukemista ja muuta lähietäisyydeltä tehtävää työtä. Koska näkökentän reuna-alueiden toimintakyky säilyy, liikkuminen näön turvin on edelleen mahdollista. Tauti huonontaa vähitellen lukunäköä, mutta johtaa harvoin täydelliseen sokeutumiseen. Sitä voidaan hoitaa.

Glaukooma (entinen "viherkaihi" tai "silmänpainetauti") on hitaasti etenevä, usein oireeton silmäsairaus, joka aiheuttaa pitkään jatkuneena pysyviä näköongelmia ja jopa sokeutta. Glaukooman riski kasvaa voimakkaasti 40 ikävuoden jälkeen, minkä vuoksi oireettomatkin silmät on syytä tarkastuttaa keski-iän jälkeen silmälääkärillä muutaman vuoden välein. Ajoissa todettuna tautia voidaan hoitaa ja lääkitä.

Harmaakaihissa mykiö samentuu, jolloin valon pääsy verkkokalvolle vaikeutuu ja näkö heikkenee. Näöntarkkuus huononee asteittain. Silmä voi olla herkkä häikäisylle ja näkeminen etenkin hämärässä vaikeutuu. Kaihi voidaan nykyisin korjata leikkauksella, joten sitä ei pidetä näkövammaisuutta aiheuttavana sairautena. Lue lisää Terveyteni-sivulta Näkökyvyn heiketessä.

Diabetes huonontaa silmänpohjien verenkiertoa. Diabeetikon näkökyky vaihtelee esimerkiksi veren sokeritasapainon ja vuorokaudenajan mukaan. Aikuisiällä puhkeavan diabeteksen aiheuttamat silmäoireet muistuttavat silmänpohjan rappeumaa. Diabeetikon on tärkeää muistaa silmänpohjien seulonta vuosittain.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.