Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito / Polvi- ja lonkkanivelrikko

Polvi- ja lonkkanivelrikko

Nivelrikko (artroosi, osteoartriitti) on erittäin yleinen ikäihmisten sairaus. Yli 75-vuotiaista naisista noin kolmannes ja miehistä vajaa viidennes kärsii polven nivelrikosta. Joka viidennellä on lonkkanivelrikko. Eniten terveyshaittaa aiheutuu lonkan ja polven nivelrikosta. Suomessa tehdään niiden takia vuosittain tuhansia tekonivelleikkauksia.

Nivelrikko aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä nivelissä. Oireita ovat jomottava kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Nivelet ovat aamuisin jäykkiä. Liikkeelle lähteminen voi olla hankalaa pitkän istumisen jälkeen. Taustalla on usein ylipaino, kuluttava ruumiillinen työ tai liikunta, nivelvamma tai tulehdukset tai perinnöllinen taipumus.

Nivelrikkoa ei kenties voi kokonaan parantaa, mutta sopiva liikunta, tarvittaessa painonpudotus, kivunhoito ja leikkaus voivat helpottaa nivelrikosta kärsivän elämää.

Viime vuosina markkinoille on kuitenkin tullut uusia yhdistelmälääkkeitä, joissa on tyypin 2 kollageenia, kondroitinia, glukosamiinia, vitamiineja ja erilaisia luonnosta saatavia aineita kuten inkivääriä. Tämän lääkeyhdistelmän säännöllisen käytön ja kuntouttavan hoidon ansiosta nivelten rustokudoksen kuntoa voidaan parantaa.

Nivelrikkoisen kannattaa välttää pitkään liikkumattomana olemista. Vesiliikunta sopii muiden muassa kivuliaasta nivelrikosta kärsivälle. Toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa pitää välttää. Polvituet, kävelykeppi, -sauvat tai rollaattori voivat helpottaa liikkumista. Kipeää niveltä voi hoitaa itse esimerkiksi kylmäpakkauksella. Lääkkeinä käytetään särky- ja tulehduskipulääkkeitä, kortisonipistoksia ja edellä mainittua yhdistelmälääkettä 
 

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.