Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito / Keuhkoahtaumatauti

Keuhkoahtaumatauti

Keuhkoahtaumataudin aiheuttaja on lähes aina tupakointi. Vain noin kymmenesosa tautiin sairastuneista ei tupakoi. Keuhkoahtaumatauti on erittäin yleinen ikääntyneillä tupakoitsijoilla. Keuhkoahtaumassa keuhkoputket ovat ahtautuneet ja tulehtuneet, mikä johtaa liman eritykseen, yskimiseen ja hengenahdistukseen. Keuhkoahtauma etenee usein salakavalasti, eikä ihminen tiedä taudistaan tai hän vähättelee oireita, kuten ”tupakkayskää”.

Pitkälle edetessään tauti tuhoaa keuhkokudosta parantumattomasti. Jos olet polttanut pitkään tai epäilet sairastavasi tautia, käy tarkistuttamassa keuhkojesi kunto spirometriatutkimuksessa. Niitä tehdään kaikissa terveyskeskuksissa.

Asiantuntijoiden mukaan jo kymmenen vuotta tupakoineen olisi tärkeää käydä tarkistuttamassa keuhkonsa. Mitä nopeammin tauti diagnosoidaan, sen paremmin se on hoidettavissa. Tärkein hoito on tupakoinnin lopettaminen. Lääkkeet helpottavat ennen kaikkea taudin oireita, mutta eivät voi parantaa jo vaurioituneita alueita keuhkoissa ja hengitysteissä.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.