Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito

Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito

Yleisimpiä ikäihmisten tauteja ovat samat kuin koko väestöllä ylipäänsä. Niitä ovat muun muassa sydän- ja verissuonitaudit, tyypin 2 diabetes ja syöpätaudit. Hyvin monien sairauksien tehokkainta hoitoa on ennaltaehkäisy: Sitä ovat elämäntapavalinnat ja terveydentilan tarkistuttaminen säännöllisesti. Käy tutkituttamassa verenpaine, kolesteroliarvot, verensokeri ja silmät.

Naisilla tärkeää on käydä mammografiassa ja papa-kokeissa. Miehillä PSA-arvon määritys on hyväksi, jos suvussa on eturauhassyöpää. Osteoporoosin seulonta luuntiheysmittauksella voi olla tarpeen murtumatapauksessa ja yli 65-vuotiailla, jos on sairastumisriskejä. Kannattaa tutkituttaa maksa-arvot, jos käyttää alkoholia paljon, ja keuhkot, jos on tupakoinut pitkään paljon.

Ikäihmisten sairaudet ja niiden hoito ovat oma lääketieteen erikoisalansa eli geriatria. Geriatri on vanhusten sairauksien hoitoon erikoistunut lääkäri. Monien tautien piirteet saattavat muuttua ikääntymisen myötä, samoin kuin vaikkapa elimistön kyky käsitellä lääkeaineita. Ikävuosien tuomia erityispiirteitä ovat myös toipumisajan ja kuntoutuksen tarpeen lisääntyminen.

Toisaalta usein sanotaan, ettei erityisiä vanhusten sairauksia ole vaan samoista sairauksista ja vaivoista kärsivät monenikäiset ihmiset. Monien sairauksien riski kuitenkin kasvaa vanhetessa, ja usein yleisimmät sairaudet ovat tavallisimpia juuri ikääntyneillä.

  • Eri sairauksien Käypä hoito -suositukset potilaalle  linkki
    Potilaille tarkoitettuja sairauksien hoitosuosituksia. Tietoa oireiden tunnistamisesta ja hoitoon hakeutumisesta.
    Useiden organisaatioiden tuottama
  • Terveyskirjasto  linkki
    Laaja kokoelma terveyteen, sairauksiin ja niiden hoitoon liittyvää yleistajuista tietoa.
    Useiden organisaatioiden tuottama
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.