Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito / Diabetes

Diabetes

Diabetes (sokeritauti) jaetaan nuoruusiän diabetekseen ja aikuisiän niin kutsuttuun II-tyypin diabetekseen. Kakkostyypin diabetes kehittyy yleensä hitaasti ja on oireeton. Jos oireita on, niitä voivat olla väsymys ja vetämättömyys varsinkin syönnin jälkeen, masennus ja ärtyisyys, jalkasäryt, näön heikkeneminen tai tulehdukset. Diabetes todetaan veren sokeripitoisuuden määrityksellä. Sellaisen voi tehdä terveyskeskuksessa.

Diabetes johtuu monista tekijöistä. Jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes, riski sairastua on 40 prosenttia, ja 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on tauti. Perintötekijöiden lisäksi tautia aiheuttavat lihavuus, raskausajan diabetes, ikä, verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ja tupakointi.

Diabeteksen tärkein hoito on painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla. Tarvittaessa käytetään myös lääkehoitoa (insuliini tai muut verensokerin hoidossa käytettävät lääkkeet). Kolesterolilääkitystä voit tarvita silloin, jos sinulla on sairauksien tai useiden riskitekijöiden (esimerkiksi tupakointi, korkea verenpaine ja ylipaino) takia suurentunut riski sydän- ja verisuonitauteihin. Ikääntyneillä diabetes on samanlainen kuin muissa ikäryhmissä, mutta usein piilossa pitkään ollut diabetes on vanhuksella aiheuttanut jo muita lisäsairauksia.

Jos olet ikääntynyt diabeetikko, liiku säännöllisesti, sillä se auttaa selviytymään pidempään kotona. Kestävyysliikunnan lisäksi voimaharjoittelu on tärkeää. Hoitohenkilö auttaa sovittamaan ateriat ja liikunnan yhteen lääkkeiden ottamisen kanssa. Ikääntynyt diabeetikko voi noudattaa terveiden ihmisten ruokavaliosuosituksia.

Kotona ja myös hoitokodeissa asuvien ikääntyneiden diabeetikkojen olisi hyvä hoitaa verensokerin mittauksia ja lääkityksiä mahdollisimman itsenäisesti. Kun osallistuu oman sairauden hoitoon ja ohjat tuntuvat olevan omissa käsissä, on kiinnostuneempi hoidosta ja sen vaikutuksista.

Diabetesliitosta saa lisätietoa sairaudesta, sen hoitamisesta, diabeetikon sosiaaliturvasta. Liitolla on myös neuvontapuhelin sekä paikallisten yhdistysten kautta järjestettävää toimintaa, kuten kursseja ja tukihenkilöpalveluja.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.