Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Ikääntymisen muutokset kehossa / Näkökyvyn heiketessä

Näkökyvyn heiketessä

Näöntarkkuus heikkenee useimmiten jonkin verran iän myötä. Niin kutsuttu ikänäköisyys heikentää erityisesti lähinäön tarkkuutta. Sopivat silmälasit auttavat tehokkaasti näköongelmissa. Myös silmäsairauksien riski lisääntyy iän myötä, joten käy tarkastuttamassa silmäsi muutaman vuoden välein.

Näöntarkkuuden aleneminen voi aiheuttaa epävarmuutta esimerkiksi kotiaskareissa, ulkona liikkumisessa, harrastuksissa, ihmisten tunnistamisessa tai vaikkapa bussien numeron näkemisessä. Monet pulmatilanteet ovat kuitenkin ratkaistavissa erilaisilla apuvälineillä tai kotikonsteilla.

Hyvä yleisvalaistus kotona auttaa. Kodin esineiden ja kirjoitustarvikkeiden värit ja vahvat kontrastit helpottavat näkymistä. Voit jatkaa lukuharrastusta äänikirjoilla, jos lukeminen vaikeutuu. Apuvälineitä voivat alla suurennuslasit, lukulaitteet tai isonäppäinpuhelimet. Selvitä oman kunnan sosiaalitoimesta, voiko apuvälineisiin anoa tukea. Niitä voit ostaa myös itse. Tuotevalikoimasta voit kysellä näkövammaisten alue- ja paikallisyhdistyksistä.

Näkövammaisten keskusliiton sivuilta löydät paljon tietoa ja vinkkejä arkielämää helpottavista apuvälineistä sekä mahdollisista kunnallisista tuista ja palveluista vaikeammin näkövammaisille ikääntyneille. Yleisimpiä tukimuotoja ovat eläkkeensaajan hoitotuki, kuljetuspalvelut, asunnon muutostyöt ja kodin korjausavustukset. Katso näistä lisää myös Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Tuet, alennukset ja asiakasmaksut.

Jos sinulla epäillään kaihia, saat tarvittaessa lähetteen silmälääkärin tarkempiin tutkimuksiin joko julkiselle sektorille tai yksityissilmälääkärille. Kaihin ensimmäisiä oireita on näöntarkkuuden asteittainen huononeminen tai muut näköhäiriöt.

Päätöksen harmaakaihin leikkaustarpeesta tekee silmätautien erikoislääkäri, joka lähettää sinut silmäleikkauksia suorittavaan sairaalaan. Julkisen sektorin kaihileikkauksiin täytyy usein jonottaa useitakin kuukausia.

Kaihileikkauksia tehdään myös yksityissairaalassa. Leikkaukset maksavat tuhansia euroja. Kela korvaa pienen osan. Kaihileikkauksia markkinoidaan nykyään myös alkuvaiheen kaihia sairastaville. Tärkeää on punnita leikkauksen kustannukset suhteessa hyötyyn – eli kokeeko itse hyötyvänsä leikkauksesta. Kaihileikkaukseen on suositeltavaa mennä vasta silloin, kun tauti haittaa selvästi jokapäiväistä elämää: lukemista, television katselua tai kotiaskareita ja ulkona liikkumista.

Harmaakaihi leikataan useimmiten paikallispuudutuksessa. Kaihileikkaus tehdään lähes aina ultraäänitekniikalla, jolloin haavakoko on pienempi ja silmä toipuu melko nopeasti noin kuukaudessa.

  • Kaihi aikuisilla  linkki
    Kaihin tärkein syy on ikääntyminen, ja sen ainoa hoito on leikkaus.
    Useiden organisaatioiden tuottama
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.